Vinuri din Transilvania – tradiție și excelență

Iată-ne ajunși în zona Transilvaniei, unde facem o călătorie printre 4 crame binecunoscute și apreciate pentru vinurile excepționale pe care le produc: Crama Jelna, Crama Jidvei, Crama Liliac și Crama Villa Vinea.

Crama Jelna

Cramă care păstrează amprenta Transilvaniei, Crama Jelna conservă totodată tradiția, istoria locurilor, a soiurilor de struguri și a pământului. Crama este situată la 5 km de Bistrița, în satul Jelna, un loc cu totul aparte. În 2011, doi antreprenori din această zonă, frații Moldovan, au cumpărat și replantat fostele vii din sat. 
Este vorba despre 26 de ha de viță de vie, o cramă nu foarte mare, unde sunt produse în fiecare an în jur de 80 000 de sticle cu vin bun, un vin fidel zonei Transilvaniei. Vinurile produse în această cramă-boutique sunt artizanale. Mai mult decât producția vinului, la Jelna există și o pensiune, unde, în afară de camerele cochete, vizitatorii au ocazia să participe la degustarea de vinuri care uneori este condusă de vinificatorul cramei, iar alteori de unul dintre proprietari. 

Cele 26 ha sunt cultivate cu: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Pinot Noir. Mai e puţin loc şi pentru niscaiva Merlot şi Cabernet Sauvignon.

Sursa: Facebook Crama Jelna

Crama Jidvei

Pașii ne-au dus încet, dar sigur, către o emblemă a viticulturii autohtone, Crama Jidvei.
Situată la 50 de kilometri de Alba-Iulia, de cetatea de scaun și, deci, inima Transilvaniei, podgoria Jidvei își desfășoară cele 2500 de hectare de viță de vie între râurile Târnava Mare și Târnava Mică, areal viticol denumit și Podgoria Târnave.
Pe cele 2500 de hectare de viță de vie sunt construite 4 crame, unde strugurii sunt procesați și transformați în vinuri și vinarsuri delicioase. Toate acestea fac din compania Jidvei cel mai mare producător de vinuri din România și cea mai mare podgorie cu proprietar unic din Europa.

Podgoria Jidvei este recunoscută ca fiind casa Feteștii Regale, strugurele alb fanion al cramei. Pe lângă Feteasca Regală, Traminerul Roz merită toată recunoașterea, din el făcându-se ice wein-uri deosebite. De asemenea, soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Merlot sau Pinot Noir s-au aclimatizat perfect aici, dând, de la an la an, vinuri excelente.

Sursa: Facebook Crama Jidvei

Crama Liliac

Crama Liliac învie, în zilele noastre, tradiţia străveche a viticulturii pe care o are Transilvania. Peisajul secular şi tehnica modernă formează o simbioză perfectă pe cele 52 de hectare deținute de Crama Liliac. Vinurile autohtone produse aici cuceresc prin rafinamentul şi complexitatea de care dau dovadă. 

Soiurile tradiționale care se remarcă aici sunt: Fetească Regală, Fetească Albă și Feteasca Neagră, iar soiurile internationale sunt: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot sau Pinot Noir.

De procesul de vinificație se ocupă o echipă de profesionişti locali şi internaţionali, o echipă cu multă experiență. Strugurii recoltaţi manual se prelucrează cu aceeaşi atenţie deosebită cu care au fost urmăriţi până la maturitate. 

Sursa: Facebook Crama Liliac

Crama Villa Vinea

În vechea și apreciata zonă viticolă a Văii Târnavelor, în special pentru vinurile albe produse aici, găsim o cramă relativ tânără, ce poartă numele de Villa Vinea

În această zonă, la începutul anilor 2000, Heiner Oberrauch (om de afaceri italian) a fost cucerit de splendoarea zonei și a decis să pună bazele unei noi crame. Scopul a fost acela de a produce vinurile albe cele mai bune din România. Astfel, în 2004, a luat naștere crama Villa Vinea, cu o suprafață de 70 de hectare de viță de vie, pe care sunt cultivate 12 soiuri locale și internaționale de struguri, printre care se numără Feteasca Regală, Sauvignon Blancul, Rieslingul, Kernerul, Zweigelt sau Merlotul. 

Emblema cramei este soiul Fetească Neagră, dar lucrul cel mai interesant este că proprietarul, pasionat de vinuri și crescut într-o familie cu tradiție oenologică în Nordul Italiei, a insistat să cultive două soiuri total noi pentru România: Kerner-ul și Zweigelt-ul.

Sursa: Facebook Crama Villa Vinea

Așadar, în finalul călătoriei prin Transilvania, vă invităm să alegeți dintre pachetele de pe Desprevin.ro pe acela care vi se pare cel mai potrivit sau care vă stârnește curiozitatea.  

Adauga comentariu