Vinuri de povestit. Moldova în pahar.

Iată-ne ajunși în Moldova, în săptămâna dedicată cramelor din această zonă, recunoscută pentru crearea vinurilor de excepție. Săptămâna Moldovenească include 5 crame una și una, care se remarcă prin stiluri unice și vinuri delicioase: Crama Hermeziu, Cramele Cotnari, Domeniile Averești, Crama Gramma și Crama Gîrboiu. Să trecem puțin prin fiecare și să le cunoaștem mai bine!

Crama Hermeziu

Crama Hermeziu este o afacere de familie și face parte din grupul Domeniile Lungu. Cu toate că locurile pe care este situată crama au o istorie vastă, tehnologia folosită pentru obținerea vinurilor este de ultimă generație. Vinurile produse au legătură specială cu pământul, transmițând istoria locului din care provin.

Istoria numelui Hermeziu este foarte interesantă, la fel de interesantă precum moșia pe care este situată crama. Hermeziu a fost numele mamei lui Costache Negruzzi și semnifică roșul, culoare ce simbolizează spiritul de vitejie.

Sursa: Facebook Crama Hermeziu

Atât scriitorul Costache Negruzzi, cât și familia sa (Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România, Leon Negruzzi, scriitor, primar și prefect de Iași, generalul Mihai Negruzzi și fiul sau Bob Negruzzi, scriitor de limba franceză) au trăit pe pământurile pe care astăzi de află Crama Hermeziu, care a dat nume satului și moșiei boierești, mândrie răzeșilor de pe malul Prutului și sonoritate cramei de astăzi. 

Cramele Cotnari

Cu o istorie de peste 2000 de ani a unui tărâm legendar și cu tradiția neîntreruptă de producere a unui vin autentic românesc, Cramele Cotnari sunt sinonime cu excelența meșteșugului vinificării. Prima distincţie internaţională a fost obţinută în vremurile domnitorului Al. I. Cuza.

Sursa: Facebook Casa de Vinuri Cotnari

Podgoria Cotnari este renumită în special pentru soiurile tradiționale albe: Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, cărora li s-au alăturat Busuioaca (vinificată rose) și Feteasca Neagră, pentru soiuri roșii. Emblema Cramelor Cotnari este Castelul Vlădoianu, construit de boierul Vlădoianu în anul 1901, fost guvernator BNR și distins viticultor.

Crama Gîrboiu

Porțile Cramei Gîrboiu s-au deschis în anul 2005 cu o podgorie de 140 de hectare de viță de vie, ajungând în prezent la 240 de hectare. Afacerea de familie a fost axată pe reabilitarea imaginii zonei ce poartă ca Denumire de Origine Controlată (DOC) – Cotești. 

Zona viticolă Cotești se află la cotitura arcului carpatic, acolo unde se întâlnesc microplăcile tectonice și solurile sunt unele dintre cele mai fertile din țară. Relieful este vălurat, colinar, cu altitudini cuprinse între 100 și 300 de metri și are mase de aer rece ce ajută ca strugurii să se coacă lent și să rețină aciditate. Aceștia sunt parametrii optimi pentru creșterea strugurilor de calitate, care stau la baza vinurilor bune.

Sursa: Facebook Crama Gîrboiu

Dragostea pentru zonă și ambiția familiei Gîrboiu de a aduce pe piață vinuri de calitate a făcut ca numele cramei să fie chiar numele proprietarilor, ca gir pentru ce avea să se construiască aici. 

Pariul cramei este pentru soiurile locale: Șarbă, Plăvaie și Fetească Neagră. 

Crama Gramma

Istoria locului a început să se scrie în anii ‘90, odată cu retrocedarea terenurilor de lângă Iași familiei Olteanu, familie ce pe vremea respectivă trăia la București. După mai mulți ani de dat via în arendă sau de vândut strugurii, proprietarii s-au hotărât să treacă la următorul nivel: să obțină fonduri nerambursabile și să înființeze crama din satul Vișan. Au pornit la drum în 2007, cu 60 de ha de viţă-de-vie veche de peste 30 de ani şi cu doar 3 soiuri de struguri: Aligoté, Fetească Regală şi Fetească Albă.

Pe parcurs, au fost adăugate plantației și alte soiuri. Începând cu 2010 lucrurile au început să devină serioase și vinurile să se vândă la nivel național, iar din 2012, chiar internațional. 

Sursa: Facebook Crama Gramma

Numele cramei GRAMMA este inspirat din greaca veche și face referire la “cuvânt”, de unde și sloganul Gramma – vinul conversației. 

Filozofia locului este aceea de a produce vinuri tinere, sincere, proaspete, de calitate, dar în același timp accesibile, atât ca și atitudine fiind departe de abordarea pompoasă sau scorțoasă, dar și ca preț. Echipa consideră că nu este necesar să economisești o lună să îți poți permite o sticlă de vin bun, când poți să alegi un vin de la Gramma.

Domeniile Averești

Domeniile Averești se află în cea mai nord-estică parte a României, spre satul Averești, podgoria Huși, la 65 de km de Iași și 15 km de Huși – județul Vaslui. 

Istoria recentă a început să se scrie aici începând cu anul 2010, când Constantin Duluțe, antreprenor de top din zona Moldovei cu experiență în agricultura românească, preia fostul combinat de vinificație de la Huși. Acesta era o unitate de elită a viticulturii românești în anii 70 -80, unde se vinificau celebrele Busuioacă de Bohotin și Zghihară de Huși, vinuri pe care reprezentanții României le ofereau la recepțiile și dineurile oficiale.

Sursa: Facebook Domeniile Averești

Începând din 2010, la Averești a început revigorarea viticulturii la standarde de excepție: au replantat 650 hectare de viță nobilă, au construit o cramă ultramoderne și au creat o echipă de oenologi și viticultori experimentați, specialiști de înaltă clasă. Toate acestea demonstrează pasiunea și dedicarea echipei de la Averești.

În această săptămână, pe desprevin.ro găsiți pachete create special din vinurile cramelor prezentate mai sus, numai bune de încercat!

Adauga comentariu