Plimbare prin Muntenia: Drumul Vinului și bijuteriile zonei

În această săptămână continuăm turul țării și ajungem în Muntenia: zonă binecunoscută pentru vinurile pe care ni le oferă. Plimbarea noastră are ca destinații 5 producători de top ai României și un excelent vin de semnătură: Crama S.E.R.V.E., Crama Marcea, Domeniile La Migdali, Gramofon Wine, Domeniile Urlați și L’artist by Gabi Lăcureanu.

Crama S.E.R.V.E. 

S.E.R.V.E. se numără printre pionierii vinificatorilor și viticultorilor de după anul 1989.

Povestea S.E.R.V.E. începe la jumătatea anilor 1990 cu prima vizită a contelui francez Guy Tyrel de Poix, care auzise despre despre potențialul de business din țara noastră. Venit din Franța cu gândul să devină «négociant» de vin, o meserie cu ștate vechi la ei (care s-ar defini prin “a intermedia vânzarea de vin către alte țări”) își începe vizitele în zonele viticole românești pentru a găsi vinuri și crame pentru colaborări. 

Căutările au durat mai mult de un an, în care contele și doamna Mihaela Badea, cea care i-a fost alături de la început au prospectat piața și potențialul viticol românesc. Căutarea a luat sfârșit atunci când au ajuns la ceea ce pe vremuri purta numele de Dyonisos Ceptura, o cramă subdimensionată care abia se desprinsese de celebrul IAS Urlați din Dealu Mare. 

Surpriza a fost că aici chiar mirosea a vin, crama era curată, iar vinificatorul i-a oferit conteui spre degustare prima Feteasca Neagră din viața lui.

Gândul și dorința cu care contele plecase din țara sa s-a schimbat în momentul în care a decis să investească în această zonă, să aducă tehnologie de vinificare nouă din Franța și să devină partener la Dionisos. Iar de atunci au trecut mai bine de 25 de ani! 

În zilele noastre, crama deține și exploatează 65 de hectare de viță de vie, cu o vechime medie de 15 ani, așadar este o cramă de dimensiuni medii, puternic orientată spre vinuri de calitate.

Sursa: Facebook Crama SERVE din Ceptura

Crama Marcea

Pe cel mai înalt deal al Ștefăneștilor, unde vinul e tradiție milenară, a luat naștere o nouă poveste a viticulturii românești, unde modernul și tradiționalul conviețuiesc, scrisă de trei români: Cosmin Smadu, Eugen Pricop și Silviu Pricop.
Cele 25 de hectare de plantații tinere și o cramă cu tehnologie ultramodernă șunt create pentru a pune în valoare uriașul potențial al zonei viticole Ștefănești.

Această podgorie era una dintre cele mai renumite din România, mai ales în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu, care a contribuit masiv la dezvoltarea Piteştiului, ridicând mai multe construcţii în vatra oraşului. Acesta stăpânea mari suprafeţe cu vie „în Dealul Piteştilor”, unde venea adesea pentru a asista la muncile specifice.

Nicolae Iorga afirma că în secolul al XVII-lea, „cele mai renumite vii din Ţara Românească erau cele din Dealu Mare şi de la Piteşti”.

Sursa: Facebook Crama Marcea

Domeniile La Migdali

La Migdali găsim o vie de aproximativ 20 de ha, relativ tânără în Dealu Mare, la Valea Scheilor, dar La Migdali înseamnă, în primul rând, oameni. Când vorbim despre oamenii de la “La Migdali” ne referim la familia Scheușan, Corina și Laurențiu. În opinia noastră, ei trăiesc un vis: acela de a renunța la viața din corporație și de a începe o activitate nouă, de care ești într-adevăr pasionat.

Vinul de la Domeniile La Migdali poartă semnătura Lorenei Diaconu, una dintre puținele femei vinificator din România, o figură consacrată a industriei de vin autohton. Filozofia este aceea de a aduce pe piață vinuri care să te cucerească, să te încânte și să-ți spună o poveste frumoasă. 

Viile sunt acreditate după normele internaționale și pot produce vin 100% Bio. Însă, pentru moment, vinurile 100% eco pot fi regăsite doar în gama Innocent. 

Sursa: Facebook Domeniile La Migdali

Gramofon Wine

Gramofon Wine, o cramă pe cât de tânără, pe atât de apreciată. Mai mult decât atât, cu o poveste minunată. Zona este cunoscută și ca Drumul Vinului, un drum ce reeditează un segment mai vechi, dintr-un drum al vinului folosit de români, care străbătea Europa. 

Marcel Pascu, fondatorul Gramofon Wine, celebru saxofonist prahovean, a plecat de la 10 ani de acasă pe drumul spre “armonii”, dornic să cucerească lumea prin muzică. După ce a făcut înconjurul lumii s-a întors acolo unde se identifica cel mai mult, la vatra satului. De la gama muzicală la gamele de vinuri nu e decât un intermezzo, dar urmat de un discurs muzical la fel de intens și de emoționant!

Povestea Gramofon Wine a început în urma replantării integrale a celor 25 ha de viță de vie. După ce via a început să producă struguri, a început și procesul de creare a produsul finit care să îi reprezinte pe cei ce l-au visat. 

Sursa: Facebook Gramofon Wine

Domeniile Urlați

Urlați este localitatea supranumită și “orașul dintre vii”. La aproximativ 20 de kilometri de Ploiesti, drumul te conduce în stânga, în patria vinurilor, în inima Dealului Mare, la Domeniile Urlați.

Istoria de aproximativ 500 de ani a cultivării viței-de-vie în podgoria Dealu Mare obligă la respectarea și conservarea tradiției de a produce vinuri de cea mai bună calitate. Prin părțile locului umblă vorba că vița de vie era o cultură importantă încă din timpurile vizigoților, cei care au ascuns pe acele meleaguri celebrul Tezaur de la Pietroasa împreună cu Cloșca cu Puii de Aur pentru a nu pica în mâinile hunilor invadatori.

În anul 2007, S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați redă strălucirea de odinioară a zonei, deja intrată în istorie încă de la anul 1700. Investiția în tehnologizare și replantare a ajuns la aproximativ 4 milioane de Euro.

Cele 110 de hectare din patrimoniul companiei, împărțite între Urlați și Ceptura, din care 35 provenite din replantări, au avantajul expunerii totale spre sud, fapt ce asigură o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație. De altfel, zona este recunoscută pe plan național ca fiind podgoria care beneficiază de un plus de 14 zile de soare pe an față de toate celelalte zone viticole din România.

Sursa: Facebook Domeniile Urlați

L’artist

Vinul de semnătură al lui Gabi Lăcureanu, L’artist, nu poate fi prezentat mai bine de noi decît de creatorul său: ”Pentru mine, suita de vinuri Lartist înglobează toată experiența strânsă până în acest moment, dar înseamnă și un cumul norocos de factori. Am descoperit în Dealu Mare o vie de peste 35 de ani, bine întreținută și din momentul în care am văzut-o pur și simplu nu am mai putut să mă gândesc decât cum ar arăta vinurile dintr-o asemenea vie. Acum știu. A fost o bucurie profesională să fac aceste vinuri din struguri de o calitate de excepție, într-o cramă cu toate cele necesare pentru performanță. Această bucurie acum vreau să ajungă la cât mai mulți oameni care știu să aprecieze un vin. 

[…]

Numărul foarte limitat de butelii m-a pus în situația de gândi atent strategia de intrare pe piață. Nu doream să fac mai multe promisiuni decât pot onora, de aceea am decis să colaborez cu un număr limitat de magazine de vinuri din București și Iași. Așadar, plusul unei mărci proprii în ediție limitată ar fi că există deschidere și interes pentru asemenea produse, iar minusul că numărul mic de butelii impune o mai mare atenție în alegerea colaboratorilor și în comunicarea mărcii.”

Adauga comentariu