Ce te-a determinat să alegi o carieră în industria vinului și să devii oenolog?
De când eram copil am iubit întotdeauna natura. Vin din regiunea Veneto, din Italia, unde vinul este principalul produs care se obține din natură. Este prima regiune a țării pentru producția de vin, iar cultura vinului este deosebit de înrădăcinată.
Am crescut la țară, unde bunicul meu făcea vin acasă și am crescut mirosind aromele fermentației în fiecare toamnă. Pe scurt, este o pasiune, mai mult decât un job sau o carieră, care s-a transmis de la o generație la alta.
Care este cea mai frumoasă amintire legată de vin și locurile natale?
După cum am mai spus, vinul a fost mereu acolo în tinerețea mea. Dintre amintirile trecute legate de vin, multe sunt cu siguranță vesele. Poate cele mai bune amintiri din copilărie sunt din perioadele recoltei.
Acum situația s-a schimbat foarte mult, sectorul s-a „industrializat”, dar cândva recolta era un mare prilej de sărbătoare: prietenii și rudele erau chemați în ajutor. Serile, la finalul zilei de lucru, erau momente de sărbătoare, muzică, mâncare bună și vin bun.
Spune-ne puțin despre începuturile tale la Petro Vaselo. Cum ai ajuns să faci parte din echipă și ce te-a adus tocmai aici?
Prima dată am ajuns în 2011, în timpul unui stagiu universitar. Eram într-o perioadă în care îmi plăcea să călătoresc, făcusem recolte în diverse zone din Italia, Franța și California și căutam ceva mai „exotic”.
Un prieten mi-a povestit despre această cramă din România, o țară despre care știam foarte puține pe atunci, aproape nimic în realitate, și m-a intrigat. Am stat aici pe perioada vinificației și m-am îndrăgostit de proiect, de oamenii, de teritoriu, de tot.
M-am întors în Italia pentru a termina facultatea, iar apoi am început să lucrez în
Italia. Cei de la Petro Vaselo m-au întrebat dacă voiam să revin pentru recolta 2012 și nu m-am gândit de două ori. M-am întors în România, iar în ianuarie 2013 am devenit oenologul cramei.

Ce părere ai despre industria vinului din România? Care sunt cele mai mari atuuri pe care un vinificator le are în această regiune?
Sectorul vitivinicol din România se confruntă cu o contradicție fundamentală. Pe de o parte, vinul este un produs adânc înrădăcinat în cultura și istoria țării, pe de altă parte, oenologia modernă a ajuns aici de fapt, după părerea mea, odată cu intrarea în Europa și cu absorbția fondurilor UE pentru susținerea sectorului.
Această ambivalență se regăsește apoi pe piață, unde unii producători nu reușesc să se desprindă de o abordare prea „tradițională”, nereușind să țină pasul cu schimbările pieței și cu cerințele calitative ale consumatorului.
Pe de altă parte, alți producători, neavând rădăcini adânci în spate, eșuează să găsească o altă busolă, o direcție clară care să le permită să-și găsească o identitate clară, dar mai ales odată identificată, uneori nu o urmăresc până la capăt. Aceasta situație, la rândul său, provoacă confuzie în rândul consumatorului, care uneori nu înțelege mesajele pe care cramele le transmit.
Totuși, această situație aduce cu ea un mare avantaj; nivelul de experimentare al cramelor este în unele cazuri mai ridicat decât al celor din zone mai renumite, iar acesta a fost principalul motor care a condus la îmbunătățirea incredibilă a calității vinului românesc în general.
Ce diferențiază un vin marca Petro Vaselo, de la strugure până la produsul finit?
Suntem o companie tânără. Totuși, de la început am avut un singur obiectiv principal: să producem un vin de înaltă calitate și să menținem această calitate cu orice preț, fără a căuta vreodată compromisuri.
Suntem una dintre puținele companii din România care își vinde produsele exclusiv pe canalul Horeca. De asemenea, am fost printre primii și suntem încă printre puținii din România care au transformat toată producția în bio și acesta este un aspect foarte important pentru noi.
Producem vin de calitate excelentă (şi nu aş vrea să pară că ne lăudăm singuri, ci ne bazăm pe majoritatea feedback-urilor primite), dar mai ales o facem respectând mediul înconjurător și aplicând în cel mai bun mod posibil principiile sustenabilităţii în timp ce o facem.

Care este vinul făcut de tine de care ești cel mai mândru? Spune-ne povestea lui.
De fapt, nu cred că am un vin preferat sau unul de care să fiu mai mândru. Toate
vinurile noastre, unele de mai mulți ani altele de mai puțin timp, și-au avut drumul de studiu, dezvoltare și creștere.
Dacă ar fi să răspund la aceasta întrebare, poate vinurile de indicat ar fi cele trei care fac parte din categoria pe care o numim Icon, din anumite motive. Toate trei sunt vinuri produse cu struguri care provin din parcele alese, cu randamente foarte mici la hectar, și sunt produse cu vinificări mai deosebite: procese de deshidratare a strugurilor mai mult sau mai puțin lungi, criomacerări, vinificare fără sulf, vinificare pe pieliţă de struguri albi.
Dacă ar fi să definești experiența Petro Vaselo într-un cuvânt, care ar fi acela?
Stimul. Pentru că munca pe care o fac este stimulatoare prin definiţie, în sensul că
nu există reţete stabile sau mecanice în producerea vinului. Este stimulant pentru că oamenii cu care lucrez sunt toți tineri ca mine și, prin urmare, plini de energie și curaj.
Adauga comentariu