Soare dobrogean și vinuri bine făcute

Iată-ne ajunși în Săptămâna Dobrogeană, pentru a ne bucura de deliciosul vin scăldat de soarele generos al ținuturilor ce se bucură și de Dunăre și de mare. Avem trei crame, care mai de care mai de soi, cu vinuri unul și unul: Crama Rasova, Crama Alira și Via Viticola Sarica Niculițel. Am creat, ca de obicei, pachete pentru toate gusturile, cu vinuri albe, roșii, rose și spumante, toate seci. Pentru a ne bucura pe deplin de perioada în care ne aflăm, am creat special Pachetul de Vacanță, care să ne ducă cu gândul fie la ținutul Dobrogean, fie la altele, mai exotice, sau, de ce nu, la un vârf de munte sau un oraș boem.

E vacanță și în calendar și în suflete, așa că hai să ne bucurăm de ea cum se cuvine! Să începem cu o plimbare scurtă prin fiecare dintre cele trei crame, vedetele săptămânii noastre.

Crama Rasova

Scăldată de Dunăre și de soarele Dobrogei, Crama Rasova se află la 155 km de București, chiar pe drumul spre mare. Se poate vedea de pe A2, la podul de la Cernavodă, o construcție contemporană, care se încadrează perfect în peisaj. Tocmai aceasta a fost și ideea arhitectului care a îndrumat construirea aceastei bijuterii, Bruno Andreșoiu. El descrie Crama Rasova ca ”un tribut adus reliefului dobrogean ondulat şi adesea arid, pietros, cu vegetaţie puţină şi chinuită”. Construcția a durat 2 ani până a ajuns la forma de astăzi, fiind inaugurată în 2016.

Aflată într-un climat propice viței de vie, cu pante cu terase pe malul Dunării, cu soluri argiloase și altitudini mici, înglobează 47,5 ha de viță de vie cultivată. Pe lângă vinurile delicioase pe care le produc, cei de la Crama Rasova organizează evenimente, concerte și petrecerile AER, deja cunoscute de toata lumea.

Sursa foto: Facebook Crama Rasova

Crama Alira

Povestea Cramei Alira a început atunci când oenologul francez Marc Dworkin a căutat o podgorie perfectă, pentru a satisface cerințele omului de afaceri Dr. Karl Hauptmann. Odată ajuns în Dobrogea, nu a mai stat pe gânduri, fiind fascinat de potențialul zonei.

Via se întinde pe 80 ha, pe un teren scăldat de Dunăre și mângâiat de soarele dobrogean, iar numele vine de la localitățile Aliman și Rasova. Acesta este un loc special, unde natura lucrează în favoarea omului și singurele ingrediente care lipseau pentru a face un vin legendar erau pasiunea și priceperea.

Sursa foto: Facebook Alira Vinul

Sarica Niculițel

Aflată în județul Tulcea, la aproximativ 270 km distanță de București, Sarica Niculițel se bucură din plin de terroirul și soarele dobrogean, atât de apreciate în domeniul viticulturii.

Arealul viticol este cu atât mai deosebit, cu cât se simte și influența Dunării, dar și cea a Deltei. Sarica Niculițel este una dintre cele mai vechi podgorii din zonă și a fost readusă la viață de omul de afaceri Marius Iliev. Viziunea sa este de a reda cramei recunoașterea binemeritată și de a aduce în atenție doiurile de struguri care sunt cultivate de zeci de ani în această zonă.

Astăzi, Via Viticola – Sarica Niculiţel deţine o podgorie proprie de 400 ha și achiziționează în plus struguri de la o serie de producători locali. Chiar dacă, în esenţă, modul prin care sunt selectați și introduși în cramă strugurii şi metodele tradiţionale vechi de mii de ani sunt aceleași, noile tehnologii de vinificaţie sunt ghidate de oenologi renumiți pe plan internaţional, ceea ce subliniază și accentuează amprenta specifică zonei Sarica Niculiţel.

Găsești cele mai bune selecții, dar și vinurile individual, pe www.desprevin.ro.

Adauga comentariu