vin

Vinul, vara – un sentiment

Când ne gândim la vară ne cuprinde entuziasmul, o senzație de libertate și bucurie. Să fie, poate, de la vacanțele de vară lipsite de griji, când eram mici și ne bucuram de lucrurile mărunte cât era ziua de lungă? Într-o lume perfectă, mulți ar spune că ar fi mereu vară.

Acum nu mai suntem copii, iar vara nu mai este a noastră și atât. Trebuie să o împărțim cu biroul, cu responsabilitățile și cu alarma de dimineață. Există, totuși, bucăți de libertate rămase pe ici, pe colo, de care suntem datori să ne bucurăm. O vizită în orașul natal, o escapadă la munte sau la mare, o plimbare desculți prin iarbă, un pahar de vin bun sau un desert jucăuș. Plăceri nevinovate, nicidecum vinovate.

Cu gândul la vară, am pregătit o listă de recomandări privind ceea ce știu cel mai bine: vinul. Fiind multe pe lista de preferințe, le-am structurat pe momente ale zilei, dar fiecare le poate savura, bineînțeles, după bunul plac:

Vinuri numai bune dimineața

Da! Citești bine! Și dimineața ne putem bucura de un pahar cu vin. Totuși, vom defini “dimineața” prin acele momente de weekend sau de vacanță când ora de trezire este relativă, când nu conducem mașina, când nu mergem la birou, nu ducem copiii la școală și când timpul ne permite să pregătim un mic dejun copios. Cheia dimineților perfecte este de multe ori despre ritual și despre acele mici plăceri pe care ni le putem oferi. Așa că îți propun să îți imaginezi cum ar arăta ziua ta dacă ai începe cu o omletă generoasă, cu pâine proaspătă, cu unt și un croissant cald lângă care ai adăuga un pahar de spumant bine răcit.

De minune se vor potrivi aici spumantele rose, ușoare, joviale, cu arome de fructe proaspete gustoase în ambundență, cum este spumantul Cuartz Rose de la crama Gîrboiu. Când îl vei degusta pentru prima dată, sigur vei considera că acest spumant a fost creat de vinificatorul său cu gândul la diminețile în care vrei să te simți ca în vacanță.

Dacă, însă, ești mai degrabă iubitor al vinurilor albe, poți opta pentru un spumant alb, de la crama The Iconic Estate, vinificat într-una dintre cele mai vechi pivnițe din România – la Rhein Azuga. Spumantul se numește Rhein Magnifique Brut, un vin fin și elegant, obținut prin metoda tradițională (aceeași metodă prin care se obține și șampania în Franța), definit de note suave de patiserie. 

Vinuri numai bune la prânz

Cum să ne menținem starea de vacanță? Simplu! Alegem un prânz cu iz mediteranean, poate pește, poate fructe mare și sigur o serie de aperitive proaspete. Ne imaginăm că suntem pe malul mării și singura grijă pe care o avem este dacă vinul pe care dorim să-l bem este rece sau nu. Că tot am pomenit de vin și cum căldura de afară se întețește, ne dorim ca acesta să fie răcoritor, proaspăt și plin de arome atrăgătoare.

Cum spun specialiștii că vinul alb se potrivește de minune cu pește si preparatele proaspete de vară, iată și propunerile mele: un vin dintr-o regiune răcoroasă a României, de la o cramă relativ tânără, vinificat în stil italian, anume Mustoasă de Măderat de la MaxiMarc. Soi autohton, definit prin stilul vioi, bucuros și luminos. Numai bun de savurat răcit, într-o după amiază caldă de vară.

Și pentru cei care își doresc totuși un vin și mai vesel, cu arome intense de citrice și prospețime ce amintește de florile de soc, alesul poate fi Corcova Sauvignon Blanc. Vinificat în Mehedinți, în stil franțuzesc, este un vin ușor de băut, ce ne va schimba starea într-una relaxată imediat.

Vinuri numai bune pentru cină

Vară fiind, lăsăm vinurile roșii pentru momentele când temperatura de afară scade ușor, dar alegem vinul cel mai apropiat, rose-ul. Fie că ne dorim să mâncăm pește, fructe de mare, salate ușoare, grătar cu pui sau legume, rose-ul este partenerul ideal. Cu gândul tot la mare, Sur Mer Rose, de la Crama Rasova (crama de lângă Marea Neagră) poate fi partenerul ideal ce va aduce briza răcoroasă în serile noastre cu miros de tei și trandafiri.

Știu că poate seara ar fi bine să mâncăm cât mai puțin, dar cine se abține de la un desert bun cu cremă de vanilie și fructe proaspete de vară? Eu sigur nu, așa că am găsit vinul potrivit și aici. Atât pentru a-mi aminti de vară, cât și pentru un pairing ideal: Busuioacă de Bohotin, demidulce, de la Domeniile Bohotin. Un rosé fresh, de vară, aproape frizzante, în care aromele de trandafiri și ierburi aromate ale Busuioacăi se joacă vesel cu restul de zahăr sesizabil, dar bine integrat.

Acestea fiind spuse, cum am putea să nu iubim vara, când diminețile te îndeamnă să îți începi ziua cu un spumant și să o închei cu un vin frizzante? Totul stă, însă, în a te bucura alături de vinurile potrivite, pe gustul tău, și în a-ți răcori și bucura simțurile.

Unde le găsești?

Rhein Magnifique Brut de la The Iconic Estate, Mustoasa de Măderat de la MaxiMarc și Busuioaca de Bohotin de la Domeniile Bohotin sunt de găsit pe rafturile Carrefour și online, în secțiunea WineSquare de pe www.carrefour.ro sau prin Bringo, făcând parte din programul Deschidem Vinul Românesc. Iar Cuartz Rose, de la Crama Gîrboiu, Sauvignon Blanc de la Crama Corcova și Sur Mer Rose de la Crama Rasova pot fi găsite pe www.desprevin.ro.

Articol susținut de

Adauga comentariu