MEA CU(L)PA PENTRU ȘPRIȚ?

(Guest post Cezar Ioan – Writer la Vinul.ro)

“Pe vremea mea” – când vinul românesc abia începea să renască prin mijlocirea fondurilor de preaderare – primul obicei de consum căzut pe frontul noii Corectitudini Politice a băutului a fost șprițul. “Blestem pe capul băutorilor de la noi din țară acest obicei barbar!”, au strigat atunci în cor elitele CP a vinului, invocând spusele unor figuri celebre ca Păstorel Teodoreanu. Mărturisesc, cred că atunci am strigat și eu în acest cor: mi se părea că erau atât de puține vinuri bune încât locul lor în eternitatea momentului trebuia să fie statuat prin nediluare.

Ei, bine, a trecut vreme de un deceniu și jumătate apă necarbogazoasă pe Dunăre și mult vin prin pahare. Azi, mai toate cramele au vinuri “de la decent în sus” iar încălzirea globală ne arde creștetele din iulie până-n septembrie (când nu ne udă cu averse furtunoase și tornade nemaiîntâlnite pe meleagurile noastre). Așa că elanul meu de cruciat pe frontul antișpriț s-a domolit pe măsură ce n-am mai văzut obiceiul ca pe o blasfemie la adresa puținelor vinuri bune disponibile, ci drept o metodă bună să mă răcoresc în serile fierbinți de vară. Fără s-mi supun ficatul la sforțări nedelicate, am reușit “să văd lumina” în gamele entry level de la aproape fiecare cramă. Mă fac vinovat – și asta doar în ultima vreme! – de “înecarea” mai multor speranțe ale oenologiei autohtone. Cu paharul de vin, cu paharul de apă, cu halba de bere le-am înecat. Ba pe unele le-am “răpus” chiar cu martori:

– Făurar alb și rose – în prezența proprietarului Davino (crama producătoare);

– Crâmpoșie Știrbey – de față cu câțiva wseți fruntași (WSET = Wine and Spirits Education Trust, o preacinstită instituție internațională de învățământ despre vinuri și spirtoase);

– Rose Terra Romana – nu spun cine m-a văzut, dar e vorba de persoane bine plasate în establishmentul vinului românesc.

Și nu regret nicicum aceste fapte: m-am bucurat de prieteni și de vin, fără să mă doară capul.

Aa… mai beau și bere. Asta mă face o persoană rea?

Adauga comentariu