Villa Vinèa: 12 soiuri 1 și 1

Povestea săptămânii ne readuce în zona viticolă a Văii Târnavelor, zonă cu tradiție și cu un potențial recunoscut pentru vinurile albe desăvârșite care se produc aici. Situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni, crama Villa Vinèa cultivă 70 de hectare de vie cu 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner. Terroirul impresionant, metodele de producție și pasiunea, fac ca vinurile de pe Târnăve să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.

Villa Vinea

Aici, pe la începutul anilor 2000, omul de afaceri italian Heiner Oberrauch descoperă splendoarea zonei și decide că poate să pună bazele unei noi crame cu scopul de a produce vinuri albe de cea mai bună calitate. Patru ani mai târziu, în 2004, a fondat crama Villa Vinèa. “M-am îndrăgostit instantaneu de această zonă și până în ziua de azi îmi amintesc de prima dată când am privit-o: peisajul fermecător de-a lungul râului Târnava Mică, scăldat de o lumină delicată, cu dealuri care îmi aminteau de Toscana. Am decis să fie și casa mea, să încep o podgorie și să creez vinuri unice, cu un caracter deosebit, memorabile pentru cei care le gustă”.

Lucrul cel mai interesant este că proprietarul, pasionat de vinuri și crescut într-o familie cu tradiție oenologică în Nordul Italiei, insistă să cultive aici două soiuri total noi pentru România, Kerner-ul și Zweigelt-ul, dar și să păstreze, transformându-l în emblema cramei, soiul Fetească Regală. 

Așa cum am descoperit încă de anul trecut, aceste trei soiuri sunt notele distincte ale locului. Zona este nu doar frumoasă, dar și unică pentru podgorii, ca și condiții climatice și geologice. Pantele de expunere sud-vestică cu înălțimi de peste 300 de metri oferă viței lumină și protecție naturală împotriva vânturilor din primăvară și toamnă, iar solul brun cu straturi alternative de lut, marmură impermeabilă, gresie și nisip, păstrează căldura și umiditatea. Pe Târnave, zilele de ceață care încep la sfârșitul verii și continuă până în septembrie și octombrie, contribuie la o maturizare lentă a strugurilor, sporindu-le aromele și aciditatea.

În continuare vom afla mai multe despre cele trei soiuri care au consacrat Villa Vinèa:

Kerner-ul este un soi aromatic de strugure alb, obținut în Germania în anii 1929, prin încrucișarea Trollinger-ului (soi roșu) și a Risling-ului. Soiul a primit numele după cel al unui celebru poet, Justinus, Kerner, ce scria poezii despre vin la începutul secolul al 19-lea. Acum este al optulea cel mai plantat soi în Germania, dând vinuri aromate, cu note tropicale și fructe galbene coapte. 

Zweigelt este celebru în Austria, fiind cel mai plantat soi roșu, obținut la începutul anilor 1920 prin încrucișarea soiurilor St. Laurent și Blaufränkisch. Fiind bogat în culoare și arome de zmeură, cireșe, piper și ciocolată, se potrivește de minune terroirului de pe valea Târnavei Mici. 

Și pentru că din acest trio fantastic nu putea lipsi și cel puțin un soi local, iată cum Villa Vinea pariază pe Feteasca Regală. Aceasta reprezinta un soi autohton, obținut în anii 1920 în Transilvania prin încrucișarea soiurilor Fetească Albă și Grasă de Cotnari. Vinurile obținute din acest soi au acea notă distinctă de floare de viță de vie și sunt pentru maturare la butoi de stejar. 

Vinurile produse la Villa Vinea își reconfirmă calitatea în fiecare an, întorcându-se cu medalii de aur de la concursurile internaționale. Pe multe dintre acestea le puteți descoperi, comanda și savura direct de pe site-ul Desprevin.ro

Adauga comentariu