Interviu Mircea Matei – Director General Villa Vinéa

Dacă-i întrebi pe cei mai mulți anul 2020 a fost unul cel puțin cu provocări, pentru via de la Villa Vinéa cum a fost? Cum este recolta 2020? 

Da, așa este, 2020 va rămâne și în istoricul cramei noastre ca un an plin de provocări, sau, mai degrabă, un carusel al provocărilor, care, din fericire, au fost depășite cu bine, impactul lor în firmă – și aici mă refer atât la business, cât și la echipă sau la calitatea vinurilor – fiind redus la minimum. 

Provocările din 2020 au început în martie cu închiderea canalului HoReCa, care, în 2019, generase 50% din vânzările noastre. Apoi, după ce, prin intermediul diversificării canalelor de distribuție, am reușit să recuperăm mare parte din această pierdere,  la sfârșitul lunii august, via noastră din Mica a fost lovită de o grindină puternică care pe ne-a adus o pierdere de circa 60% din recoltă și o serie de pagube materiale (acoperișul cramei, distrugerea unui cort de evenimente). Totul a culminat cu un accident al oenologului nostru, Misi Denes, cu o zi înainte de începutul culesului.

Totuși, am reușit să închidem anul trecut cu o cifră de afaceri relativ constantă, ce a depășit 3,1 milioane de lei.

Dacă pandemiei am reușit îi facem față cu bine, printr-o strategie de afaceri coerentă și sănătoasă, forțelor naturii nu ne-am putut împotrivi. Beneficiem de o cantitate redusă de struguri de calitate, așa că, pentru a nu face compromisuri, vom îmbutelia o parte mică dintre vinurile noastre Selection – Diamant, Cuvee Celest și Rubin. 

Villa Vinea

Cum a afectat pandemia politica voastră de prețuri? 

Politica noastră de prețuri este foarte bine calibrată la nivelul calității vinurilor din fiecare gamă, iar consumatorii noștri apreciază vinurile Villa Vinéa și le consumă cu constanță, utilizând, în mod echilibrat, diferitele canale de distribuție, fie că vorbim de mediul online, de wine shopuri specializate sau de retailul modern. Astfel, pe parcursul pandemiei, noi ne-am păstrat prețurile constante, deoarece știm că nivelul lor este unul corect. 

Cum s-au schimbat ponderile vânzărilor în perioada martie 2020 – martie 2021? Ce canale au fost cele mai profitabile? 

Desigur, la fel ca și în cazul celorlalte crame, am înregistrat o migrare a consumului din HoReCa către consumul casnic, consumatorii mergând către canalele de retail – online, retail specializat și retail modern. 

Din punct de vedere al profitabilității pe primul loc se află magazinele proprii (un web-shop integrat în site-ul nostru villavinea.com și cele 3 magazine fizice, situate în județul Mureș), mai ales magazinul cramei unde clienții beneficiază de o experiență completă, beneficiind de tururi de cramă, degustări susținute de personalul nostru specializat, dar și de o serie de evenimente de tipul serilor de jazz sau wine & food pairing. 

Care a fost cea mai bună decizie luată ca lider în 2020?

Cel mai mare impact pozitiv în business l-a avut decizia de a continua să comunicăm cu consumatorii și cu clienții noștri. Având în vedere faptul că avem un public care apreciază vinurile noastre și care se așteaptă să fie informați constant despre acțiunile noastre, am considerat că o reducere a costurilor generate de promovare și de comunicare ar fi o greșeală, chiar am ales să le creștem progresiv, concomitant cu evoluția pieței.

Alex Dona și Mircea Matei

Cum s-a modelat Villa Vinéa în pandemie? Cum sunteți versus așteptările investitorului?

Cred că provocările de anul trecut ne-au consolidat echipa. 

Faptul că am reușit să le depășim împreună, să fim flexibili și agili, chiar și cu eforturi suplimentare din partea fiecărui membru al echipei, a fost un mare câștig. Am ieșit cu toții din zona de confort, dar acest lucru ne-a ajutat să ținem direcția strategică a brandului. 

Toate acestea ne-au adus și rezultate palpabile, fiindcă s-au materializat, la începutul lui 2021, în aprobarea unui plan de investiții de aproximativ 1.1 mil Euro, care constă în extinderea cramei cu aproximativ 600 mp, achiziția de utilaje și echipamente, noi atât pentru viticultură, cât și pentru cramă. 

Ne așteptăm la noutăți marca Villa Vinéa în curând? 

Sigur, în paralel cu investițiile în cramă vor continua și noutățile savuroase, așteptate de consumatorii noștri.

După lansarea de succes a spumantului Cuvée Celest gama de spumante se va lărgi cu Celest Rosé, produs tot prin metoda tradițională iar, undeva în august sau septembrie, va ajunge în paharele pasionaților de vin și Argilla Alb, 2017. 

Pentru primul vintage, Argilla Magnum 2016, stocul s-a epuizat în aproximativ 2 luni, așa că, la începutul lunii iulie, vom începe deja înscrierile pentru cele 400 de sticle Argilla Magnum 2017.   

Care crezi că este acel preparat perfect (să-i spunem mai popular) pentru a fi savurat lângă Premium Rosé de la Villa Vinéa?

Villa Vinéa Rosé Premium, pe lângă caracteristicile obișnuite ale unui vin rosé – fructuozitate, prospețime, arome ușoare de fructe roșii (fragi, căpșune) este vinificat în sec și se bucură de o aciditate ridicată, specifică terroirului din Podișul Târnavelor.

Aceste caracteristici îl “califică” și în zona gastronomică, putând fi ușor asociat cu platouri de brânzeturi proaspete sau maturate, salate sau paste ușoare, pește (păstrăv sau somon), la grătar, cu salată verde. 

Pentru o seară plăcută de vară, pe terasă, acasă sau în oraș, aș recomanda un platou de brânzeturi însoțit de un pahar de Villa Vinéa Pinot Noir Rosé. 

Adauga comentariu