Urlați – vinuri “crescute” la soare!

Urlați, localitatea supranumită și “orașul dintre vii”. La vreo 20 de kilometri de Ploiesti, din DN1, după ce treci prin localitățile Bucov, Valea Călugărească și Albești-Paleologu, drumul spre Urlați te conduce în stânga, în patria vinurilor, în inima Dealului Mare, la Domeniile Urlați.

Istoria de aproximativ 500 de ani a cultivării viței-de-vie în podgoria Dealu Mare, obligă la respectarea și conservarea tradiției de a produce vinuri de cea mai bună calitate. Prin părțile locului umblă vorba că vița de vie era o cultură importantă încă din timpurile vizigoților, cei care au ascuns pe acele meleaguri celebrul Tezaur  de la Pietroasa dimpreună cu Cloșca cu Puii de Aur pentru a nu pica în mâinile hunilor invadatori. Atestări documentare găsim începând cu secolul XV, pe când satul Bucov era în proprietatea logofătului Stanciu (1492), iar Călugăreniul era parte din domeniul Mănăstirii Snagov (1464). Cele mai bogate însemnări despre importantele plantații de vie din Dealu Mare s-au păstrat în hrisoavele Voievodului Radu Ștefan (1602-1611). 

Ca o curiozitate, Podgoria Dealu Mare se află situată pe aceeași latitudine cu consacratele regiuni viticole din Franța – Bordeaux și Italia – Toscana. Acest fapt o recomandă ca fiind unul dintre cele mai bune areale viticole din România.

În anul 2007 compania S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați redă strălucirea de odinioară a zonei, deja intrată în istorie încă de la anul 1700. Investiția în tehnologizare și replantare ajungând la aproximativ 4 milioane de Euro.

Crama Urlați

Cele 110 de hectare din patrimoniul companiei, împărțite între Urlați și Ceptura, din care 35 provenite din replantări, au avantajul expunerii totale spre sud, fapt ce asigură o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație. De altfel, zona este recunoscută pe plan național ca fiind podgoria care beneficiază de un plus de 14 zile de soare, an de an, mai mult decât toate celelalte zone viticole din România.

Soiurile cultivate sunt: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon. Varietatea acestora oferă posibilitatea de a experimenta și a îmbutelia mereu cele mai bune vinuri care pot fi produse cu ajutorul echipei de oenologi și ingineri viticultori.

Portofoliul companiei a fost construit în spiritul promovării vinurilor premium. Astfel, deși exista o delimitare între produsele adresate canalului Horeca și cele destinate retail-ului, nimic nu face rabat de la ideea de calitate. Între vinurile adresate exclusiv canalului Horeca enumerăm: Incantation, Saac, ZZPELIN, Trei Pești, Paganus. Acestea sunt completate de vinuri care se adresează atât retail-ului cât și Horeca precum gamele: La Origine, Domeniile Urlați, Casa Domnească sau Romanian Wine.

Un produs aparte, care leagă tradiția locurilor cu prezentul și pentru care compania a investit în promovarea pe piața este vinul Pelin. Prin tradiție Pelinul de Urlați este cel mai cunoscut produs de acest tip din România. De aceea grija pentru ca această tradiție să continue a ocupat întotdeauna un loc important în strategia companiei. Povestea pelinului spusă pe îndelete în următorul articol de pe blogul nostru.

Adauga comentariu