Poate v-ați întrebat de ce Liliac? Numele cramei nu a fost ales întâmplător, are o simbolistică aparte, specifică zonei transilvane. Acest mamifer special, atât de prezent în legendele din întreaga lume, își are sălașul în turla bisericii evanghelice din sat și în scorburile copacilor din pădurile situate deasupra viilor, fiind deseori prezent pe cer după apusul soarelui. Strugurii de aici cresc sub atenta “protecție” a liliecilor care se rotesc în cercuri largi deasupra viilor. Tocmai de aceea putem spune că liliacul este apărătorul vinului transilvănean!
Situându-se la poalele munților Carpați, podgoria este influențată de terroir-ul ce se conturează prin solul bogat în minerale și clima temperat continentală, rezultând producția de struguri cu calități deosebite. Toți acești factori contribuie la crearea unor vinuri extrem de apreciate.

Zona viticolă Lechința apare înregistrată în documente din secolul al XII-lea, cu menționări încă de pe vremea Saxonilor. Aceasta se întinde la nord până la orașul Bistrița, iar la sud până spre limita orașului Reghin. Include zone cu altitudine medie, cu dealuri împădurite și este influențată de proximitatea Munților Rodnei și Călimani. Printe strugurii cultivati se remarcă cele tradiționale: Fetească Regală, Fetească Albă și Feteasca Neagră, dar și soiuri internationale: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot sau Pinot Noir.
Dar haideți cu noi în călătoria spre Transilvania să aflați câte-n lună și în stele despre aceste zone, dar să savurăm și vinul produs aici.
Adauga comentariu