Un produs aparte, care leagă tradiția locurilor cu prezentul și pentru care compania a investit în promovarea pe piața internă este – Pelinul. Prin tradiție Pelinul de Urlați este cel mai cunoscut produs de acest tip din România care respectă o rețetă străveche de plămădire a pelinului în vin. Asocierea dintre uleiurile eterice extrase din plantele aromantizante și vin duce la obținerea unei băuturi prietenoase cu organismul uman, cu efecte terapeutice. Pelin de Urlați este obținut din vinuri certificate DOC și este recunoscut ca fiind primul produs de acest tip din țara noastră.Vinul pelin poate fi sec sau uşor dulceag, cu gust amărui şi aroma foarte placută de floare de pelin (Artemisia Absinthium). În trecut, pentru însușirile lui igieno-alimentare, vinul pelin era încadrat la băuturi medicinale.
Pentru prepararea acestui produs se folosesc de obicei inflorescenţe de la plantele de pelin din zonele sudice, mai aride, unde substanţele aromate se acumulează într-o mai mare măsură. Inflorescențele de pelin se recoltează în faza de înflorire deplină, se transportă şi se usucă cu mare atenţie în locuri aerisite, dar nu direct la soare.

Vinul pelin sec poate fi alb, roşu sau roze. Se adaugă cantităţi de 150-250 g/hl floare de pelin sau fragmente de inflorescenţă (plante într-un săculeţ de tifon) în mustul în fermentaţie. Floarea sau inflorescenţa de pelin, transmit vinului un gust amărui agreabil şi o aromă foarte plăcută. Cercetările au evidenţiat că, sub raport olfactiv gustativ este mai avantajos să se folosească un amestec format din inflorescenţe de pelin şi mici proporţii de tulpini florifere alături de alte plante medicinale ce cresc în zonă. Scheletul inflorescenţelor contribuie esenţial la conferirea gustului amărui, iar floarea imprimă aromă. Durata contactului dintre florile de pelin şi lichid, se stabileşte prin degustări repetate. Ea nu va depăși însă 5-7 zile după terminarea fermentaţiei, pentru a evita formarea gustului prea amar.
Pentru îmbunătățirea însuşirilor olfactive, fondul aromatizat poate fi inhibat cu mici cantităţi de mentă, coada şoricelului, muşetel. Viteza de fermentare a mustului trebuie să fie moderată, pentru ca substanţele aromate extrase din plante să nu fie antrenate de CO2, ce le-ar putea elimina violent în atmosferă.

Vinul pelin dulceag se obţine din strugurii foarte sănătoşi, bine copţi şi lipsiţi de substanţe poluante. Aceștia se introduc întregi în vase de lemn. Pe măsură ce recipientele se încarcă cu struguri, se adaugă floare de pelin, felii de gutui, de mere şi must proaspăt, bogat în glucide, pâna la acoperirea completă a strugurilor. Vasele se închid cu capace şi se lasă să fermenteze încet, până primăvara, când strugurii se scot şi se presează. Se obţine astfel un vin pelin dulce, amărui şi suficient de aromat.
O reinterpretare modernă și efervescentă a pelinului de odinioară, ZZPELIN – Pelin Frizzante de Urlați este un produs tradițional românesc unic. Obținut prin adăugarea în vin al unui macerat din plante și fructe culese din flora spontană, ZZPELIN – Pelin Frizzante de Urlați, Alb sau Roze, este un produs natural cu infinite posibilități de asociere. ZZPELIN – Pelin Frizzante de Urlați poate fi echivalentul unor digestive, mai puţin agresiv datorită nivelului de alcool specific vinului şi mai plăcut datorită gustului dulce amărui, dar și a bulelor ce-l face minunat în contextul meselor copioase.
[…] un loc important în strategia companiei. Povestea pelinului spusă pe îndelete în următorul articol de pe blogul […]