Șprițul – un subiect tabu

Șpriț, șprițuri, s. n. Băutură obținută din vin cu sifon sau cu apă minerală; o anumită cantitate din această băutură. – Din germ. Spritzer. 

Șprițul – acest subiect controversat în lumea elitistă a vinului, acest ”rău necesar” în zilele caniculare, această băutură care ar trebui normalizată. De vară sau nu, este răcoritor, fresh și absolut delicios. Iată că numele vine din limba germană, așadar nu suntem singurul popor care ”strică vinul”. 

Până la a vorbi despre pedepsele pe care le merităm pentru această stricare a vinului, propunem să daflăm cum a fost inventat șprițul și prin ce țări se mai bea. 

Una din ipoteze ar fi că povestea acestei băuturi începe în anul 1842, în Ungaria. Autorul András Fáy a invitat un grup de prieteni să viziteze noua sa pivniță cu vinuri, iar printre ei era și savantul Ányos Jedlik, care a adus cu el o sticlă de apă de minerală. Aceasta era în vogă, fiind proaspăt inventată, așa că Ányos a decis să o amestece cu vinul din pahar și a decis să denumească noua băutură ”șpriț”. Însoțitorilor lui Ányos, unguri veritabili, nu le-a plăcut cuvântul austriaco-german pe care l-a ales pentru noua băutură, așa că au decis să-l numească fröccs, denumire care se păstrează până în prezent în Ungaria. 

Faptul că numele nu este cel cunoscut de noi toți face îndoielnică această ipoteză, iar unii ar spune că este mai probabil ca șprițul să fi luat naștere în secolul al XIX-lea în Austria, ca modalitate de a crea vin efervescent. În mod tradițional, șprițul se face cu vin rece și apă minerală rece și se servește într-un pahar de vin fără gheață. Dar așa cum se întâmplă în cazul multor băuturi tradiționale, poate fi găsit în mai multe variante.

Secretul unui șpriț bun stă în echilibrul dintre vin, apă minerală și perlajul apei minerale. O apă minerală de calitate, prin electroliții pe care îi conține și dioxidul de carbon natural, ce se menține chiar și în amestecul cu vinul, îi potențează aromele și ajută în același timp la hidratare.

Gustul apei într-un șpriț e mai important decât crezi: “AQUA Carpatica are o compoziție minerală bogată care nu diluează gustul vinului, ci îl amplifică.” – Martin Riese, somelier de apă, Los Angeles.

www.aquacarpatica.ro

The Sage Encyclopedia of Alcohol spune că social, cultural și istoric originea șprițului ar fi Germania. 

Fiind ușor de preparat și consumat, șprițul s-a răspândit rapid în toată lumea băutorilor de vin, iar rețeta inițială a fost schimbată de nenumărate ori, în funcție de obiceiurile sau nevoile țării unde se consuma. Iată în următoarele rânduri cele mai cunoscute variante de șpriț:

Tinto de Verano (Spania) – vin roșu amestecat cu apă minerală, servit rece. Uneori, este folosit Sprite sau o altă băutură răcoritoare, în locul apei carbogazoase. 

Süssgespritzter (Germania) – o combinație de vin, limonadă și apă minerală 

Fröccs (Ungaria): repertorul maghiar de șpriț este vast și necesită proporții specifice de vin, apă minerală sau alte ingrediente. De exemplu, Újházy fröccs („Ujhazy șpriț”) este făcut din 20 ml de vin și un tip de zeamă de murături; Macifröccs („șpriț pentru ursuleți”) este o combinație de vin roșu, sifon și sirop de zmeură.

În România, în perioada de evoluție a producției de vin modern șprițul a fost cel care a avut cel mai mult de suferit pentru că este un afront să se afirme că un anumit vin este “de șpriț”, făcându-l să pară inferior.

Există, totuși, vinuri care se potrivesc perfect acestui tip de băutură și nu este nimic greșit în combinarea lor cu apă minerală. Vinurile recomandate pentru șpriț sunt cele care au calități aromatice puternice, fructate și conținut de tanini foarte scăzut. Iată mai jos câteva exemple:

SAUVIGNON BLANC – Aromă proaspătă, ușoară

RIESLING ITALICO – Ușor, cu puternice de citrice, revigorant, dulce, dar echilibrat în șpriț

PINOT GRIS – Echilibrat, aromat, răcoros și proaspăt în șpriț

ALIGOTE – Gust specific ușor de pelin și de cicoare cu miasme de fructe, potențat de apa minerală în șpriț

MUSCAT OTTONEL – Păstrează aproape integral calitățile aromatice ale strugurelui ușor

TRAMINER – Echilibrat, aromat, răcoros și proaspăt în șprit

ŞARBĂ – Exotic, unic, specific zonei Vrancei, cu parfum intens și corpolent

TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ – Aromă bogată de flori de tei și salcâm, gust reliefat în combinație cu apă minerală

ZGHIHARA DE HUȘI – Tânăr, gust acrișor, nuanță ușoară de măcriș, pentru șpriț se pot folosi și vinurile roze

Haideți totuși să normalizăm consumul de șpriț și să ne amintim că tuturor ne place să “ne vedem la un șpriț”! Bucurați-vă de vinuri bune!

Adauga comentariu