Ma dusei să beau la Olt

Oltenia, pământ roditor… Am ajuns în ultima, dar nu cea din urmă zonă din periplul nostru prin țară și ne bucurăm de bunătățile din Săptămâna Oltenească. Alături de noi sunt 3 crame: Crama Avincis, Crama Vinarte și Crama Corcova, împreună cu vinul ce îi poartă semnătura lui Justin Urucu: Demeter. Hai să aflăm câteva detalii despre fiecare!

Crama Avincis

Crama Avincis este una dintre cele mai fascinante crame din țara noastră, având o istorie care începe din anul 1927. Atunci, un ofițer al armatei române, Iancu Râmniceanu, a intrat în posesia unui conac din Drăgășani, construit în stil neo-brâncovenesc, care era înconjurat de vii

După 80 de ani, în anul 2007, strănepoata ofițerului, Cristiana Stoica, alături de soțul ei Valeriu Stoica și de fiica acestora Andreea Micu, revin pe aceste meleaguri și hotărăsc să continue tradiția și să construiască o afacere de familie pe cele 43 de hectare de vie ale domeniului.

Crama Avincis de pe domeniul Vila Dobrușa este o destinație aparte, o oază de relaxare, al cărei farmec e completat de savoarea vinurilor de calitate. Brandul Avincis a fost lansat oficial pe piața vinurilor premium în 2011 și tot din acel an Vila Dobrușa și Crama Avincis au porțile deschise pasionaților de vinuri.

Sursa: Facebook Avincis

Crama Vinarte

Povestea cramei Vinarte a început în anul 1998, atunci când un grup de oameni de afaceri româno-italiano-francezi au pus bazele noii companii producătoare de vin, ce exploata vii în 3 zone ale României: Crama Vila Zorilor, comuna Verneşti, sat Zoreşti, județ Buzău, Crama Bolovanu, comuna Dobroteasa, județ Olt șiCrama Stârmina, comuna Rogova, județ Mehedinţi.

În anul 2016, patrimoniul Vinarte este preluat de compania nou înfiintată a omului de afaceri Tim Brockmann, Domaine Vinarte. După 20 de ani de Vinarte, din patrimoniul companiei se desprinde Crama Vila Zorilor, împreună cu brandul de vinuri roșii Matei, ce este achiziționat de Via Viticola Sarica Niculițel în 2018. Compania alege să păstreze cele 2 podgorii din Olt și Mehedinți: Sâmburești (Crama Bolovanu) și Stârmina.
La Sâmbureşti, Vinarte deţine un domeniu cu o suprafaţă totală de 60 de hectare, iar la Stârmina, Vinarte deţine o podgorie de 190 de hectare.

Sursa: Facebook Vinarte România

Crama Corcova

Corcova: comună în Oltenia profundă. Istoria podgoriei se pierde în negura antichității căci pe aceste meleaguri, datorită climei blânde, mai degrabă sub-mediteraneene, viticultura era cunoscută și practicată încă de pe vremea dacilor.

La sfârşit de secol XIX şi început de secol XX podgoria Corcova a atins apogeul. Anton Bibescu, Ambasador al României și fratele acestuia, Emanuel dețineau peste 2000 de hectare, dintre aceste mai mult de 100 ha erau cultivate cu vie.

Începând cu anul 2005, 50 de hectare de teren din satul Jirov au fost replantate cu viță de vie furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța și soiuri existente pe timpul moșiei Bibeștilor – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc – precum și Fetească Neagră. În plus, cramele construite de prințul Anton Bibescu au fost reconstruite integral în perioada 2008 – 2009, respectând arhitectura inițială, și dotate cu utilaje de vinificație produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franța și Italia.

Podgoria s-a dezvoltat treptat și a ajuns la peste 55 ha încă de acum 10 ani, 40 de ha dintre acestea fiind cultivate numai cu soiuri pentru vinurile roșii, semnătura cramei.

Sursa: Facebook Corcova Roy & Damboviceanu Winery

Demeter by Justin Urucu

Cum am putea să prezentăm mai bine acest vin, decât folosindu-ne de cuvintele propriului său creator? Iată, deci, ce zice Justin Urucu despre Demeter: ”În toți acești ani, de când fac vin, am avut ocazia să lansez multe vinuri noi, dar acum este complet diferit, mai ales că vorbim de vinuri de autor pe care mi-am pus semnătura în semn de asumare a tot ceea ce înseamnă produsul final în cel mai mic detaliu, de la sticlă, etichetă, dop, capsulă și mai ales vinul conținut. Personal am simțit o emoție extraordinară în momentul când am lansat vinurile din gama i.u.s.o. Demeter pentru că acestea reprezintă pasiunea mea și o încununare a anilor de experiență acumulată. Referitor la piață, pot spune că sunt plăcut surprins de receptivitatea și interesul cu care au fost primite vinurile, este încă foarte greu că la orice producător și produs nou, dar observ că există interes pe toate segmentele de piață.”

Sursa: Faceboook Iustin Urucu

Adauga comentariu