PURCARI Winery – despre istorie, tradiție și vinuri bune

Basarabia este în fiecare picătură de vin, în fiecare aromă și în fiecare boabă de strugure! Încă din primii ani de după ‘90 am auzit în România despre celebrul “pod de flori” peste Prut dar și despre vinurile excepționale care se găseau pivnițele Basarabiei, de-ți venea să transformi podul într-unul din viță de vie, doar să ajungi să dai o fugă până la Purcari. Tocmai de aceea vă poftim în această săptămână în patria vinurilor moldovenești!

La sfârșitul secolului al XII-lea, viticultura apare ca îndeletnicire economică de bază, aflată sub protecția statului în Valahia și Moldova, cnezate pe teritoriul vechii Dacii. Ulterior, se va descoperi că, deși toate aceste teritorii sunt prielnice pentru viticultură, există, totuși, un șir de regiuni, unde se produce un vin cu totul special. Anume un astfel de loc este satul Purcari, podgoriile căruia se aflau pe atunci în proprietatea Mănăstirii Afon-Zograf.

Purcari winery

Istoria Purcari începe în secolul XVIII, când coloniștii francezi au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf, obligându-se să mențină podgoriile în bună ordine și să fie plătită “desetina“ din venituri și roadă. Francezi fiind, au intuit că terroir-ul este unul special, asemănător renumitei regiuni Bordeaux.

Doar decenii mai târziu s-a confirmat faptul că podgoriile de la Purcari sunt, într-adevăr, amplasate la aceeași latitudine ca celebra zonă vinicolă din Franța, iar solul bogat în rubidiu conferă vinurilor o culoare purpurie intensă, specifică și vinurilor bordoleze. Proprietarii au început să producă vinuri roșii care, în scurt timp, au căpătat faima unor vinuri excepționale, cu buchet intens şi complex.

În anul 1827, Țarul Nicolae I al Rusiei emite un Decret Special, în urma căruia, la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. Aceasta a fost numită în cinstea unuia dintre fondatorii de origine germană, Harmizone. Din acel moment, primii proprietari ai Vinăriei Purcari au fost boierii moldoveni Dăncilă și Clot, dar şi germani, ruși și francezi. Deja în 1847, în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obține prima sa medalie de aur.

În 1878 vinăria sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris, când în cadrul unei degustări închise, experţii francezi au fost impresionaţi de un vin sec, de culoare intens-rubinie, fiind siguri că este un vin de Bordeaux. Mare însă le-a fost mirarea să afle că vinul își are originile într-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului. Acesta este momentul când Negru de Purcari a obținut prima sa medalie de aur la o expoziție internațională.

Un timp îndelungat vinurile de Purcari erau la fel de populare precum vinurile de Bordeaux sau Burgundia. Acestea erau servite la mesele țarului Nicolai al II-lea, ale regelui George al V-lea și ale Reginei Victoria a Marii Britanii. Vândute în Danemarca, Olanda, Suedia, Germania, Franța, vinurile de Purcari erau înalt apreciate și obțineau numeroase trofee.

O nouă eră în istoria Purcari începe în 1950, când vinificatorii moldoveni au restabilit tehnologia clasică de producere a celebrelor vinuri. Unul dintre marii profesioniști ai timpului Pimen Cupcea, a reconstituit rețeta legendarului vin Negru de Purcari, iar Ion Ungureanu a creat o nouă capodoperă – Purpuriu de Purcari.

”Părinții mei aveau pe lângă casă 15 arii de vie, doar cu soiuri europene, nu hibrid și făceau cel mai bun vin de la noi din comună. În fiecare an scoteau cam 1 tonă de vin, un butoi de 500 de litri îl vindeau la piața din sat pe parcursul unei saptamani. Era un loc la piață unde puteai închiria această dugheană ca să-ți vinzi vinul în mod oficial, era ceva reglementat de statul sovietic. Părinții mei erau vestiți pentru vinul pe care-l vindeau într-o săptămână și această dragoste a venit de acolo”, povestește Victor Bostan

În 2003, odată cu replantarea celor 250 ha de viţă de vie şi dotarea vinăriei cu cele mai performante utilaje, începe perioada modernă din istoria Château Purcari. Vinurile de Purcari încep să se exporte în peste 25 de ţări ale lumii, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Țările Baltice, devenind cartea de vizită a Republicii Moldova în străinătate.

În 2010, este lansat Alb de Purcari – o nouă creație în colecția vintage Purcari, care cucereşte experții internaționali şi este apreciat cu cele mai prestigioase trofee.

În 2012, colecţia de Purcari este completată cu vinul Purcari Icewine, obținut din struguri îngheţaţi din soiurile Muscat Ottonel şi Traminer. Pentru merite deosebite în domeniul vinificaţiei şi promovării imaginii Republicii Moldova, Vinăria Purcari a devenit dublu deţinător al Grand Prix-ului în domeniul vitivinicol, decernat de Guvern.

În 2013, când Purcari numără aproape două secole de la fondare, a fost lansată noua sa imagine. Schimbarea reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea vinăriei, fiind condiţionată de evoluţia intensă a acesteia din ultimii 10 ani. Podgoriile plantate în anul 2003-2004 au ajuns la maturitate, când calitatea strugurilor îşi atinge îndrăzneţ apogeul, iar vinul se manifestă în toată amploarea, devenind din ce în ce mai select.

Tocmai din acest motiv, readucerea în lumină a anului fondării vinăriei – 1827 – pune în evidenţă cele aproape două secole în care Purcari a reuşit nu doar să mențină standardele de calitate, dar şi valorile sale.

După 2013, acționarii au hotărât să se concentreze aproape exclusiv, din punct de vedere al piețelor de desfacere, pe Europa Centrala și de Est: în primul rând România, apoi Polonia, Cehia, Slovacia și Țările Baltice. În prezent, vinul produs în Moldova și România este vândut în peste 30 de țări, printre care Japonia, Marea Britanie, SUA, China, chiar și câteva țări din Africa.

Beciurile Purcari – locul de unde a început totul! Construite în 1827, acestea sunt o adevărată trezorerie.

Purcari

Vinuri vintage, cele mai vechi fiind din 1948, colecția Reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii din 1987, cu etichete în limba engleză (câtă îndrăzneală pentru acele vremuri!) sunt doar câteva dintre comorile beciurilor Purcari.

Acolo timpul nu îndrăznește să treacă. Veți simți urma lăsată de călugării care au construit beciurile în formă de cruce, binecuvântând astfel vinurile.

Aici, aliniate în rânduri perfecte, în barrique-uri franțuzești, sunt maturate și aduse la perfecțiune diamantele Purcari – Negru, Roșu și Alb de Purcari.

La loc de cinste stau și colecțiile private de vinuri, păstrate pentru prietenii cei mai de seamă ai Vinăriei.

În beciurile de la Purcari puteți admira peste 100 de caze în care pot fi păstrate peste 8000 de sticle de vin, fiind puse la dispoziția tuturor iubitorilor de vin. Cazele se dau în chirie, astfel încât cei interesați de colecționarea vinurilor, au posibilitatea de a le păstra în timp și de a le lăsa drept moștenire generațiilor viitoare.

Purcari

În final să nu ocolim și Château Purcari – locul unde confortul întâlnește tradiția, iar peisajele de poveste îți taie respirația. Acolo descoperi că vinul e, totuși, o poezie.

Situat în apropierea râului Nistru și a Mării Negre, Purcari constituie un ecosistem aparte. Cele două lacuri de pe teritoriul moșiei, unde puteți să vă plimbați cu barca sau să pescuiți, creează o atmosferă relaxantă, iar podgoriile care înconjoară château-ul vă vor încânta simțurile.

La Château Purcari, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu marile experiențe gastronomice. Bucatele a la carte acompaniate de minunatele vinuri Purcari vor fi apreciate și de cei mai gurmanzi oaspeți.

Astfel, noi vă vom deschide apetitul către specialități gastronomice dar mai ales interesul către experiențe bahice uimitoare cu pachetele de vinuri pregătite pe Desprevin.ro

Adauga comentariu