Cum a fost 2020 ca an de recolta? Cum vor arăta vinurile acestui an care pentru omenire a fost unul cu multă incertitudine?
Anul 2020 este cel mai secetos an pe care l-am avut eu în Dealu Mare, socotind după cantitatea de precipitații căzute (mai ales în perioada de repaus) și după temperaturile avute.
Însă, cu toate astea anul venea după 2019 an cu mari probleme de cantitate din cauza grindinei. Astfel, vița odihnită a vrut parcă să se revanșeze, deci a plecat în vegetație cu o recoltă importantă. Ca atare părea că vom avea o recolta frumoasă în primăvară și mulți struguri în vară. Însă, din lipsa precipitațiilor aceasta s-a mai diminuat și am ajuns în toamnă cu o recoltă aproape normală la majoritatea soiurilor.
Calitativ se remarcă faptul că vinurile sunt mai concentrate, boabele au rămas mai mici ca de obicei și raportul pieliță – sămânța – must a fost în favoarea pieliței și a semințelor. Deci sunt vinuri mai colorate, structurate, intense .
Cum simți că v-a afectat pandemia?
Pandemia a afectat major vanzarea de vinuri, astfel orice estimare vizavi de cantități, sortimente, adresabilitate către piață a devenit imposibilă. Aceasta e prima impresie. Nu știm exact ce va urma și e foarte probabil că urmările vor fi și mai dureroase. Deocamdată treaba mea a fost să fac ce pot mai bine din strugurii buni pe care i-am avut. Urmează comercializarea care nu va fi deloc o treabă ușoară.

Din nou Cuvee Alexandru pe piață, care este “secretul” acestui vin? De ce apare el atât de rar?
Povestea acestui vin începe în anii 2005-2007. Atunci parcela pe care s-a produs Alexandru nu ne aparținea, dar ne-a plăcut poziția ei și am estimat potențialul.
Mai întâi, am cumparat strugurii de acolo. Prima dată cam în 2005, dar a fost un an scurt, neprielnic și nu a reușit mare lucru. Am continuat în 2006, ajutând proprietarul să lucreze mai bine, dar iarăși nu am avut noroc de o recolta grozavă.
Abia în 2007 am reușit, cu o implicarea noastră mai puternica, să cumpărăm de acolo strugurii pe care îi doream și am realizat primul Alexandru 2007.
A urmat o iarna teribilă pentru acea parcelă și ne-am trezit în primăvară fără butuci, spalieri, deci fără viță. La vremea aceea, vița fusese furată și pusă pe fos, iar spalierii duși la fier vechi. După această întâmplare am reușit să cumpărăm terenul, pe care l-am plantat cu același soi – Cabernet Sauvignon, prin 2009.
Așa cum se știe, ca să faci un vin de calitate trebuie să ai răbdare. Așa ca ă primul an cu o recolta care ne-a mulțumit și am putut să facem Alexandru a fost 2017. Deci la zece ani de la primul Cuvee. Conteaza mult anul de recolta. Pot să spun de acum că din recolta din 2018 nu vom avea Cuvee Alexandru. Poate 2019 e în lucru. Vom vedea.
Care ar fi pentru tine mâncarea perfectă pentru a acompania un pahar de Cuvee Alexandru?
Aș servi un pahar de Alexandru alături de o friptura de vită, medium prăjită sau la un platou cu brânză maturată.
Cum de a apărut un vin desert în portofoliul S.E.R.V.E? Ce te-a determinat să scoți acest vin?
Vorbim de Cuvee Maxence, cuveeul obținut din Riesling de Rin. Am vrut să obținem ceva special din acest soi, încă de când l-am planta. Am urmărit fiecare recolta și abia în 2019 am ajuns la calitatea care trebuia pentru a prezenta acest soi ca atare.
Recoltele anterioare au fost folosite în asamblaje, unde s-au comportat foarte bine, lucru care ne-a dat curaj. Așa cum știm, 2019 a fost un an special cu o recolta foarte mică, dar de o calitate foarte bună.
Un rol l-a avut și comercialul care a cerut un vin de desert si-asa s-a născut acest vin.
Ce sfaturi ai da unui tânăr care dorește să-și înceapă cariera de vinificator?
În primul rând, l-aș sfătui să se gândească bine dacă îl atrage domeniul, sau se gândește că poate fi un domeniu unde se câștigă bani ușor. Dacă nu-i place să nu se apuce de o astfel de meserie. Apoi i-aș spune să aibă curaj și să se apuce serios de treabă. Lucrurile făcute cu jumătate de măsură nu dau roade.
I-aș recomanda să citească, să guste, să asculte cât mai mult. Astăzi exista în această meserie, ca de altfel în întreaga societate, foarte multă informație și e bine să beneficieze de ea de la început.
Sa nu se aștepte ca va fi ușor, va trebui să muncească. Rezultatele nu vin de cele mai multe ori imediat. Lucrurile se schimba destul de repede, cerințele sunt din ce în ce mai mari și câștigă cel care e mai atent, mai pregatit. De altfel, ca în orice domeniu.
Adauga comentariu