Cunoaște-l pe Gabriel Rădulescu, proprietarul Cramei Urlați

Ești unul dintre proprietarii de crame care apare puțin, ne povestești cum ai intrat în industria vinului? A fost business sau pasiune?

Compania a fost înființată în anul 2007 de tatăl meu, împreună cu un partener, activ de ani buni în industria vinului. Atunci nu mă vedeam în această industrie, nefiind un cunoscător al acesteia. Însă acum 7 ani, printr-un concurs de împrejurări, am fost nevoit să preiau managementul cramei. Și iată-mă tot aici și astăzi, puțin mai priceput, dar mult mai pasionat de ceea ce înseamnă vinul. 

Mai ales vinul de calitate. Pe de alta parte, sunt un om al cifrelor, iar la noi, la Domeniile Urlați, fiecare membru al echipei are un rol bine stabilit. Al meu e să mă asigur ca business-ul crește sănătos și oferă  noi oportunități echipei. Acești oameni sunt aici de foarte mulți ani și sunt foarte atașat de ei.

După părerea ta, ce atuuri are zona Dealu Mare? Dar crama voastră? 

În primul rând, potențialul de obținere al unor vinuri roșii de excepție în zona Dealu Mare. Acesta provine din mai mulți factori: solul, insolația etc.

În al doilea rand, faptul că este o concentrație foarte mare a producătorilor de vin, sau mai bine spus faptul ca sunt foarte multe crame pe o distanță relativ scurtă.

Acest lucru poate ajuta foarte mult la o dezvoltare a oenoturismului și bineînțeles a brandului „Dealu Mare”, promovare care a început deja și este pe un trend ascendent prin „Asociația Dealu Mare”. 

Zona este aproape de București, iar acest aspect poate ajuta dezvoltarea turismului și totodată a cunoștințelor consumatorilor despre vin, prin contactul direct cu cei „vinovați” de producția efectivă a vinurilor, oenologii cramelor.

Cât despre noi, dincolo de viile excepționale, avem oameni care trăiesc pentru vin. Claudiu Porumb, enologul cramei, estecel mai bun exemplu în acest sens. Așa cum spuneam mai sus, consider ca orice lucru iese bine dacă îl faci cu pasiune. Iar echipa noastră o are din plin. 

Dacă cineva ar vrea să facă o cramă de dimensiunea voastră de la 0, la ce nivel de investiții ar trebui să se aștepte? Sau mai bine zis cât ați investit voi până acum, aici?

Timpurile s-au schimbat foarte mult. Tehnologiile s-au schimbat și implicit valoarea efectivă a banilor este alta. Noi ne-am înființat în 2007, când prețul hectarului de vie era mai mic. 

În momentul de față, prețul hectarului de vie este mult mai mare ca înainte. Din punctul meu de vedere, acum pentru a porni de la 0, cu o crama de 100 de hectare, costul investiției se va ridica, estimativ,  undeva la minimum 3 milioane de euro. Este doar o estimare. Sigur sunt mulți factori variabili aici.

M-am referit doar la costul mijloacelor fixe (vița de vie și partea de vinificație și imbuteliere). Pentru a porni acum, de la zero, în industria vinului trebuie să îți bugetezi minimum încă 4 -5 ani de susținere a costurilor și implementare a produselor pe piață.

Care este secretul vinului pelin? Este ezoteric sau medicinal? 

Eu nu consider că există vreun secret. Este o nișă care se mărește în fiecare an, fiind cunoscută la noi încă dinainte de 1990. Dezvoltarea acestei piețe se poate vedea și este certificata prin apariția noilor producători.

Alegerea finală este a consumatorului. Sunt sigur că planta de pelin chiar are proprietăți terapeutice, în principal digestive, cum în același timp sunt sigur că Pelinul este un produs cu care nu exista cale de mijloc. Adică ori îți place și îl consumi constant, ori l-ai încercat o dată și nu mai vrei să ai de-a face cu el.

Ce soi de struguri iubești cel mai mult? De ce? 

Feteasca Neagră, fără doar și poate. Este soiul meu favorit. Este un soi autohton, care poate produce vinuri de excepție. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie, și sunt sigur că va ajunge acolo, un etalon la nivel mondial pentru România. 

Crama Urlați

Care este preparatul tău gastronomic de suflet și lângă ce vin îți place să-l consumi? 

Muschi de vită, bineînțeles lângă minimum un pahar, de Fetească Neagră.

Cu ce vin se răsfață Gabriel Rădulescu?

Incantation, produs de Domeniile Urlați.

Adauga comentariu