Laudemio – chintesența Toscanei

Ce au vinul și uleiul de măsline în comun? Mulți ar zice că nimic! Alți că pot avea în comun doar masa la care sunt servite amândouă. Însă dacă privești mai atent fenomenul îți dai seama că nu degeaba merg atât de bine împreună.

La fel ca vinul, uleiul de măsline este împărțit în multe categori după tipul măslinelor din care se obține, țara de proveniență, terroir-ul în care cresc măslinii și procesul prin care e obținut. 

Dar pentru că suntem în săptămâna dedicată Toscanei ne rezumăm la a povesti despre un singur tip de ulei de măsline, anume Laudemio. 

“Fiecare picătură de Laudemio este expresia unică și inimitabilă a fructului, locul, timpul și atingerea producătorului individual care i-a dat viață.”

Numele este inspirat din floarea de laur, ce era simbolul recoltei și a împăraților în Evul Mediu. Astăzi marca Laudemio semnifică cel mai cel ulei de măsline extra virgin. Ambasador al calități, stă pe mesele cunoscătorilor din toată lumea, fiind cunoscut ca o capodoperă a Toscanei. 

În anii 1980 o mână de cultivatori de măslini au semnat un pact pentru a produce un ulei de calitate superioară care să respecte cu strictețe regulile de control al calității. Istoria, tradiția, autenticitatea, respectul pentru terroir și mediu sunt principiile care ghidează întregul proces de producție Laudemio, de la gestionarea armonioasă a livezilor de măslini până la recoltarea selectivă a fructelor în stadiul perfect de maturare, de la zdrobirea măslinelor până la amestecul și extracția riguroasă la rece, până la îmbuteliere și depozitare atentă a uleiului.

Organisme speciale de control și două comitete de degustare fac foarte stricte  selecția finală: doar cel mai bun ulei de măsline extravirgin de la cei mai buni producători. Doar un ulei perfect autentic, complet, cu o personalitate extraordinară, se va putea lăuda cu nobila și căutată marcă Laudemio.

Sunt doar 22 de producători de Laudemio în Toscana. Printre ei familia Frescobaldi, cu o livadă de 300 de hectare de măslini. Una dintre cele mai vechi familii din regiune ce a reușit să dezvolte industria uleiului aplicând principiile cultivării viței de vie, unde subliniind conceptul de terroir sau legătura dintre tipicitatea și calitatea uleiului de măsline. 

În 2020 produs predominant din soiul Frantoio, Frescobaldi Laudemio este limpede, de un verde intens, strălucitor; aromele sunt în același timp fructate și ierboase, urmate de arome luxuriante, pline de anghinare, kale și alte legume verzi, având un post gust ușor picant, dar plăcut. 

Ce poate fi mai gustos ca un pahar de vin bun, un strop de ulei de măsline de calitate și o bucată de pâine proaspătă? Nimic mai simplu pentru a ne face seara mai frumoasă. 

Mai multe informații interesante despre uleiul Laudemio găsiți și aici: https://www.laudemio.it/. Iar achizițiile se pot face de aici.

Adauga comentariu