Crama Hermeziu – Povestea de dragoste dintre vin și literatură

Ajungem, din nou, în atât de îndrăgita zonă a Moldovei și facem o plimbare prin podgoria scăldată de soare a Cramei Hermeziu. Relieful terasat pe care cresc astăzi soiuri de struguri recunoscute atât la nivel local, cât și internațional, are o istorie bogată și spune o poveste veche de sute de ani. Vinurile obținute de Crama Hermeziu au o legătură specială cu pământul, fiind concepute pentru a transmite mai departe istoria locurilor de unde provin. 

Numele Hermeziu are o istorie la fel de interesantă precum moșia stăpânită. A fost numele de fată al mamei lui Costache Negruzzi și semnifică roșul, culoare ce simbolizează spiritul de viteaz, pregătit să își elibereze teritoriul și neamul când este atacat de prăduitori. 

Atât scriitorul Costache Negruzzi, cât și familia sa (Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România, Leon Negruzzi, scriitor, primar și prefect de Iași, generalul Mihai Negruzzi și fiul sau Bob Negruzzi, scriitor de limba franceză) au trăit pe pământurile pe care astăzi de află Crama Hermeziu, care a dat nume satului și moșiei boierești, mândrie răzeșilor de pe malul Prutului și sonoritate cramei de astăzi. 

Crama Hermeziu face parte din grupul Domeniile Lungu, o afacere de familie. Deși locurile au o istorie vastă, tehnologia folosită pentru obținerea vinurilor este una de ultimă generație. Vinurile produse de către Crama Hermeziu formează o legătură specială cu pământul. Acestea transmit mai departe istoria locului din care provin.

Înființată în anul 2014, crama îmbuteliază anual în jur de 1.300.000 L vin. Podgoria se află în județul Iași, localitatea Bivolari și are o suprafață de 150 Ha. Albe, roșii sau roze, vinurile pe care Crama Hermeziu le aduce în atenția publicului conțin prin excelență particule de poveste, mister și literatură.

Continuăm plimbarea prin vie, printre soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Fetească Albă, Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin, Traminer, Muscat Ottonel, Riesling de Rhin, Cabernet Sauvignon și ne îndreptăm spre cramă, să descoperim etichetele și denumirile speciale, cu referire la opera lui Negruzzi. 

Gama Hermeziu 

Prima gamă despre care discutăm este chiar Hermeziu, ispita unor noi conexiuni. Este începutul unor seri lungi de poveste cu prieteni vechi, sau începutul unei noi povești! Un răsfăț ce poate dura o seară sau o pasiune ce durează o viață. Vinurile cu eticheta Hermeziu reunesc savoarea soiurilor renumite de struguri, românești și internaționale, pentru a oferi o alegere cu stil, nu doar remarcabilă, ci remarcată! În gama Hermeziu găsim: Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Fetească Neagră Rose, Chardonnay și Fetească Albă. 

Gama Răvașe

În continuare, descoperim gama Răvașe, oferită cu dragoste și prietenie pură, să îți amintească cu savoare momente de întâlniri amicale și prețioase bucurii. În această gamă găsim soiurile: Traminer, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Neagră și Fetească Neagră Rose.

Gama Scrisori 

Inspirate din „Scrisori la un prieten” ale lui Costache Negruzzi, această gamă de vinuri conţine 3 cupaje atent selecţionate spre a fi savurate alături de oameni dragi şi dezbateri contemporane. Fiecare vin „Scrisori” împărtăşeşte crâmpeie de viaţă tihnită de boier moldovean şi invită la încântare şi bucurie în atmosfera arhaică de secol 19. Conține singurul vin rose din gama de cupaje ale cramei Hermeziu. După procesul de cupajare, vinul se odihnește timp de 3 luni în diferite recipiente de inox.

Soiurile din această gamă sunt: Cuvée roșu, Cuvée rose și Cuvée alb.

Gama C’est soir

C’est soir, chintesența lichidă a razelor de soare la apus, te aduce ușor pe malul mării, aproape de valuri, în vacanța anticipată cu plăcere, trăită cu bucurie și amintită cu nostalgie. Este un vin rose cu arome fructate, numai bun de savurat vara. Un vin tânăr și fresh cu un gust plăcut și intens.

Gama C’est soir cuprinde soiurile: Traminer, Busuioacă de Bohotin sec sau demidulce, Cabernet Sauvignon Rose  și Fetească Neagră Rose. 

Petiante 

Romantice și seducătoare, Mademoiselle Rose și Madame Bleu adaugă un strop de efervescență oricărui moment de răsfăț elegant. Nu vrei să le împarți cu nimeni, vrei doar să le savurezi, zâmbind mulțumit.

Thrubilo

Thrubilo este vinul perfect pentru diminețile de răsfățate de concediu. Este foarte bun și pentru petreceri și cocktailuri. Este de culoare galben-pai, cu o aromă discretă cu note de citrice. Are un gust echilibrat, cremos care îți amintește de mere verzi. Așa cum îți spuneam, se asociază perfect cu aperitive, scoici, fructe de mare sau se poate folosi în preparea diferitelor long drink-uri/cocktailuri. 

Alb, roșu sau roze, fiecare dintre vinurile semnate Crama Hermeziu este învăluit de mister, făcând parte dintr-o poveste literară deosebită și gata să însoțească orice moment special.

Plimbarea noastră nu se oprește, ci continuă spre Hotelul La Domenii, de patru stele, gata să găzduiască oaspeții atât pentru o zi de vacanță, cât și pentru un întreg concediu cu stil. 

Cele 24 de camere, dintre care 5 apartamente, sunt pregătite până în cele mai fine amănunte pentru o experiență cu adevărat confortabilă. 

Restaurantul în care sunt servite bunătăți produse local este gata să satisfacă orice gurmand. Ferma proprie produce brânzeturi tradiționale, produse de carmangerie de calitate, precum și legume și fructe savuroase. Toate aceste ingrediente savuroase, însoțite de vinurile din producția proprie, vor transforma fiecare masă într-un răsfăț al simțurilor!

Pontonul privat al Cramei Hermeziu o face potrivită și pentru organizarea unei petreceri în aer liber. Mai mult decât atât, în cadrul cramei se pot organiza conferințe și diverse evenimente de afaceri. 

Noi știm unde mergem în următoarea vacanță. Abia așteptăm să ne răsfățăm cu preparate delicioase, sănătoase, însoțite de un vin bun!

Adauga comentariu