Interviu Costin Ghiță – Director Comercial Domaine Vinarte

Vii din poziția de Director Național de Vânzări de la unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România, dar unde nu ai avut nici un vin roșu în portofoliu, ca Director Comercial la un producător de 10 ori mai mic (ca suprafață cultivată) dar cu un portofoliu specializat pe vinuri roșii. Cum a fost trecerea? 

Lumea vinului este la fel de interesantă indiferent ce brand sau ce portofoliu de produse reprezinți, și practic trebuie sa o urmărești permanent pentru a avea o imagine completă. Dimensiunea mare a suprafeței cultivate generează un anumit tip de oportunități dar și de obstacole, iar pentru un producător  mai mic, de multe ori situațiile pe care le traversează sunt exact invers. Relațiile cu piața sunt mai strânse și permit acțiuni mai rapide.

 În mod cert un portofoliu complet de vinuri roșii, albe și rose asigură o resursă deplină pentru a aborda toate ocaziile de consum ,fiind și o măsură a valorii și potențialului brand-ului de producător.

Poate că Vinarte, în trecut, a fost recunoscut ca un producător de vinuri roșii premium și super premium, stabilind un etalon în industrie în această categorie, dar în acest moment portofoliul nostru s-a diversificat mizând și pe potențialul soiurilor de struguri albi din plantație. Acum, fiecare gamă oferă diversitatea de care vorbeam.

Ce-ți place cel mai mult la Domaine Vinarte și cu ce crezi că se diferențiază de alți producători din Ro? 

Brand-ul, pentru că are un potențial fantastic și  trebuie exploatat! Eleganța, complexitatea și diversitatea vinurilor, diversitate ce este generată inclusiv de faptul că avem 2 zone cu plantații care au caracteristici diferite: Stârmina – Mehedinți și Sâmburești – Olt și de unde obținem vinuri delicate, fine, ușoare, dar și vinuri robuste, corpolente.

Cum ați terminat anul 2020 din punct de vedere al businessului? Care sunt estimările pentru 2021?

Anul 2020 a fost un an special din perspectiva schimbărilor generate de contextul pe care-l trăim cu toții și al vitezei cu care s-au produs aceste schimbări.

Pentru noi 2020 a fost un an al construcției de portofoliu, al poziționării în anumite segmente de piața și al consolidării relațiilor comerciale, pe care în mare măsură le-am reușit. Iar din acest motiv a fost un an bun, un an în care am crescut. Probabil că lucrurile ar fi stat mult mai bine dacă situația generală ar fi urmat un curs firesc.

A fost și dificil pentru că ne-am confruntat cu incertitudine, situații complexe, dar am reușit să rămânem alături de partenerii noștri și să ne adaptam nevoilor lor. 

2021 este și el un an complicat, nicidecum apropiat de normalitate, poate l-aș denumi de tranzit, de la care așteptăm o revigorare a consumului în HORECA, una care pe lângă retail și online va ajuta consumatorii să afle mult mai multe despre VINARTE. Deși are un traiect ascendent și chiar dacă crește ușor, sper să nu ne mai confruntăm cu blocaje.

Domaine Vinarte – Stârmina

Au reușit noile canale de vânzare, cum ar fi online-ul, să compenseze scăderea pe HoReCa? Aveți o strategie pe online și pentru perioada de întoarcere la normal?

Online-ul probabil a fost canalul de vânzare care a performat cel mai bine dar în niciun caz nu a putut compensa închiderea HORECA. Nu cred că este corectă doar o comparație financiară între ele, pentru că HORECA are și o componentă socială extrem de importantă, oferind experiențe complexe generate de ambient, preparate și vin. HORECA nu vinde doar produse, face servicii și poate oferii consultanță iar aceste lucruri sunt greu de măsurat.

Iar această diferență o simțim și între o degustare online și una în care participanții stau împreună și pot comunica mult mai ușor. Totuși din punctul meu de vedere degustarile online au suplinit atât cât s-a putut această experiență.

În această perioada am dezvoltat propria aplicație VINARTE, platformă prin care am adus în premieră pentru România, realitatea augmentată în etichetele vinurilor noastre. Este un instrument modern, contemporan prin care fiecare vin transmite atributele sale într-un mod visual, fiind accesibil oricărui consumator care are în față vinurile noastre. Platforma conține și un shop online în care găsim gama completă de vinuri VINARTE.

Care sunt cele mai mari provocări pentru voi în perioada asta de pandemie și care sunt pașii pe care îi urmați pentru a vă pregăti de revenirea la normal? 

Gestionarea situației incerte din piață, situație în care sunt angrenați toți partenerii noștri, companiile de distribuție. Provocările lor sunt și provocările noastre: cash-flow, stocuri.

Suntem atenți la modul în care corelăm aceste lucruri cu deschiderea către normalitate. Indiferent de entuziasmul nostru, vorbim de niște condiții externe.

Oricum vom păstra atenția către retail și online și vom continua dezvoltarea portofoliului de produse cu gamele pe care le aveam deja în plan. Suntem optimiști!

Care este vinul pe care-l bea omul Costin Ghiță cu cea mai mare plăcere? 

Nedeea Roșu – Fetească Neagră & Novac & Negru de Drăgășani, un vin generos cu o textură catifelată, ușor baricat și colorat intens, unde regăsim arome de fructe, coacăze, afine și cireșe negre arome îmbinate armonios din cele 3 soiuri românești care alcătuiesc acest cupaj. Este un vin pe care îl consum cu mare plăcere!

Cum ai descrie filozofia Domaine Vinarte în câteva cuvinte? 

Inovație, îndrăzneală și corectitudine!

La final, ai o întâmplare hazlie din industria vinurilor pe care ai vrea să o împărtășești cu noi? 

Acum mai bine de 15 ani eram la o tavernă într-o altă țară și am comandat un vin roze. Proprietarul care era tare implicat în activitate, practic era omnipresent, după dificultăți de înțelegere  a adus un pahar de vin de o culoare ușor roșiatică și tulbure pe care mi l-a servit cu multă satisfacție și bucurie. 

Când i-am spus că pare ceva în neregulă cu vinul a devenit ușor panicat și a revenit la masă cu două carafe: una cu vin alb și una cu vin roșu, a turnat într-un alt pahar din fiecare câte puțin și a obținut vinul pe care l-a adus inițial. Și a exclamat mulțumit că ne-a rezolvat dorința: Roze! Omul s-a dovedit până la urmă un tip simpatic, dornic să-și satisfacă pe deplin clienții. Oricum am sfârșit consumând ambele carafe, dar separat!

Roza de Sâmburești

Adauga comentariu