De la SOARE la AVENUE – povestea Domaine VINARTE

Cum să vizitezi două crame în același timp? Este întrebarea care a primit răspuns încă de anul trecut! Nimic mai simplu! N-am inventat noi dispozitivul de teleportare, dar am gândit selecțiile din această săptămână pentru a pune în valoare cele două locații (podgorii) ale domeniului VINARTE!

Vinarte este una dintre cele mai vechi crame din epoca de vinificare modernă a României (așa cum am convenit să denumim perioada de după 1990). Povestea cramei începe în anul 1998 când un grup de oameni de afaceri români, italieni dar și francezi, au pus bazele noii companii producătoare de vin, care exploata vii în 3 zone ale României: Crama Vila Zorilor – Comuna Verneşti, sat Zoreşti, Jud. Buzău, Crama Bolovanu – Com. Dobroteasa, jud. Olt și Crama Stârmina – com. Rogova, jud. Mehedinţi.

Alegerea podgoriilor nu a fost întâmplătoare pentru că fiecare dintre acestea poartă un terroir unic potrivit pentru anumite tipologii de vinuri, pe care le vom prezenta în rândurile care urmează.

Numele Vinarte este legat încă de la începuturi de vinurile roșii de cea mai bună calitate, cu longevitate remarcabilă.

Timpurile se schimbă, la fel vinurile și la fel și consumatorii. În 2016 patrimoniul Vinarte este preluat de compania nou înfiintată Domaine Vinarte, sub proprietatea omului de afaceri Tim Brockmann cunoscut specialist financiar în Europa. După 20 de ani de Vinarte din patrimoniul companiei se desprinde Crama Vila Zorilor împreuna cu brandul de vinuri roșii Matei, care este achiziționat de Via Viticola Sarica Niculițel în 2018. Compania alege să păstreze cele 2 podgorii din Olt și Mehedinți: Sâmburești (Crama Bolovanu) și Stârmina.

   La Sâmbureşti, Vinarte deţine un domeniu cu o suprafaţă totală de 40 de hectare. Regiunea viticolă unde se află podgoria Castel Bolovanu este una din cele mai vechi şi mai frumoase din România, iar descoperirile arheologice recente ne determină să credem că istoria ei se întinde pe cel puțin 2000 de ani. Microclimatul ideal de aici garantează un echilibru excelent între nivelul zahărului, aciditate și polifenol, iar personalitatea vinului obținut este inconfundabilă. Compoziţia minerală este tipică pentru soluri aluviale, oferind vinurilor un caracter deosebit. Expunerea spre sud-vest a teraselor, coborând spre râul Olt, se comportă ca un regulator termic, permițând dezvoltarea liniştită a ciclurilor de vegetaţie ale strugurilor, în special pentru soiurile Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Aici a început povestea Soare acum 20 de ani, unul dintre cele mai cunoscute Cabernet Sauvingnon-uri din țara noastră.

   La Stârmina, Turnu Severin, în județul Mehedinţi, Vinarte deţine o podgorie de 170 de hectare. Așezată în regiunea de sud-vest a ţării, în apropierea Dunării, cu un climat de influenţă mediteraneană, această podgorie a produs întotdeauna vinuri remarcabile. Vița de vie întinsă în apropierea Dunării se bucura de temperaturi ideale pe tot parcursul anului. Generozitatea soarelui și vântul adus de pe albia fluviului ajută strugurii să ajungă la maturizarea completa, element sesizabil în culoarea, aroma și gustul vinului. Aici a început povestea Nedeea, Prince Mircea sau Cuvee dExcellence.

   Pe lângă frumusețea locurilor, poziția viilor, zilele cu soare, o importanță aparte și o intervenție specială o are și omul, iar aici, Iustin Urucu vinificatorul Domaine Vinarte este cel care cu măiestrie și perseverență reușește să mențină sau să îmbunătățească calitatea vinurilor produse în cele două podgorii.

   În ultimii ani filozofia cramei s-a schimbat, în sensul în care în portofoliul de vinuri au apărut vinuri rose și mai multe vinuri albe, însă păstrându-se promisiunile de consistentă și calitate ale vinurilor produse aici. De altfel, stă mărturie recent lansata gamă AVENUE, cu Roza de Sâmburești (Cabernet Sauvignon vinificat roze!), Albul de Stârmina, 100% Sauvignon Blanc și Negru de Drăgășani, cel care nu mai necesită nicio altă prezentare. Toate acestea dar și pe multe altele dintre vinurile Domaine Vinarte le găsiți în Pachetele asamblate cu mare atenție, disponibile întreaga săptămână pe Desprevin.ro!  

Adauga comentariu