Alin, să începem cu clasica întrebare: cine ești și cum ai ajuns să lucrezi în industria vinurilor?
Sunt oenolog de profesie și economist diplomat, absolvind acum 20 de ani USAMV București – Horticultură și apoi ASE București –Relații Econimice Internaționale
De 20 de ani tot ce am făcut a fost în jurul vinului și despre vin având, posibilitatea și șansa să trec prin toate etapele: producție/vinificație, îmbuteliere/produs finit, marketing, promovare, vânzare, coordonare echipe, atât pentru firme din România, cât și din străinătate, lucru care m-a ajutat să am o viziune mult mai amplă despre vin în general și o baza solidă de explorare a vinului.
Vinul pentru mine este mult mai mult decât domeniul în care lucrez. Este o pasiune, sau mai bine spus un mod de a fi. Orice fac, gândul îmi zboară către Măria Sa vinul!
Crezi că Domeniile Prince Matei (Via Viticolă Sarica Niculițel) a fost o oportunitate de job sau un fel de pasiune pentru vinuri care te-a adus aici?
Dacă ar trebui să ofer un răspuns rapid, aș spune ambele : «și oportunitate și pasiune». Cei care mă cunosc știu că vinul este pentru mine o vocație și nu mi-aș putea imagina să lucrez într-un alt domeniu. Așa că, pe scurt, aș zice că pasiunea mea pentru vin, combinată cu încrederea pe care mi-au oferit-o acționarii grupului Vintruvian, m-au adus la Via Viticolă. Am găsit un loc propice unde să pot pune în practică toate cunoștințele acumulate de a lungul timpului despre vin.
Care crezi că este cel mai mare atu al cramei (DPM)?
Aș oferi un răspuns scurt, dar extrem de complex :
Aș zice că cel mai mare atu pe care îl avem la Domeniile Prince Matei este terroir-ul acesta excepțional de la Zorești. Sunt cele două dealuri, Tegăneanu și Zorilor, unde crește vița de vie batrână de peste 40 de ani și care produc struguri Merlot excepționali, cu care facem în special Prince Matei și Petit Matei. Observăm o potrivire foarte bună între solul de argilă, pietrișul și calcarul și vița care produce Merlot.
În curând o să arătăm mai mult din ce poate produce terroir-ul de la Zorești și nu doar cu Merlot.
Aș mai adauga în lista de atuuri și pasiunea și ambiția: Avem o echipă dedicată și care cunoaște foarte bine brandul Prince Matei, lucrând de la începutul proiectului la Zorești. Achiziția brandului Prince Matei a fost motivată și de aprecierea pe care o are grupul Vintruvian pentru brandul Prince Matei și din dorința de a duce povestea mai departe și mai sus.
Și aș termina cu dăruirea, pentru că depunem toate eforturile necesare pentru a obține ceea mai bună calitate de struguri și vinuri care exprimă potențialul maxim al terroir-ului. Aș folosi chiar cuvântul migală pentru a caracteriza abordarea noastră ce ține de lucrările în vie și selecțiile de struguri pe care le facem.
Cât de naturală ți se pare “scindarea” între divizia de HoReCa și Retail? Unde se află defapt cumpărătorul Domeniilor Prince Matei?
Personal (aici vorbește iubitorul de vin), consider că vinul trebuie să fie oferit consumatorilor acolo unde aceștia îl caută, asta însemnând: restaurante, magazine specializate, wine bar-uri, supermarket-uri, hypermarket-uri, magazine de proximitate, magazine on-line etc.
Nu aș folosi termenul “scindare” când ne referim la cele două divizii menționate: HoReCa și Retail, chiar dacă mulți încă văd astfel lucrurile, ci aș spune simplu că sunt două mari canale de vânzare a vinului. Fiecare din cele două divizii a suferit modificări majore în ultimii ani, făcând eforturi susținute de a pune vinul într-o lumină prietenoasă și mult mai apropiată consumatorului final. Pentru asta merită felicitați, pentru că fiecare dintre ei contribuie la creșterea notorietății vinului și a consumului!
Observăm o curiozitate mai mare și o dorința de a învăța mai mult despre vin din partea consumatorului. O dovadă este interestul în creștere pentru vizite la cramă și pentru turismul viticol. Acest lucru ne bucură, pentru că la Domeniile Prince Matei ne concentrăm pe segementul premium și ne adresăm acestor consumatori care vor să înțeleagă mai bine cum e făcut vinul, fie că-l cumpără la restaurant sau în retail (fizic sau online).
Care este obiceiul tău de consum? Alb? Roșu? Rose? Spumant?
Bună întrebare! Nu cred că aș putea să pun degetul foarte apăsat pe un favorit pentru că depinde de momentul din zi, depinde de starea de spirit, depinde bineînțeles și de ceea ce mănânc în acel moment. Iubesc vinul așa că “Alb, Roșu, Rose sau Spumant “ este o alegere excelentă .
Dacă totuși ar trebui să menționez un singur tip de vin aș alege Rose-ul, pentru că îl consider cel mai versatil.
Ce soi de struguri îți e cel mai drag? De ce?
Aș menționa două soiuri care îmi sunt extreme de dragi și care se regăsesc în vinurile Domeniile Prince Matei: Merlot și Fetească Neagră!
Merlot: soi de strugure ce conferă posibilități multiple de vinificare: roșu, rose și alb cu note organoleptice și gustative extrem de variate: de la citrice la flori de câmp, la fructe negre, ciocolată, piele, cafea… o multitudine de arome ce încântă papilele!
La Domeniile Prince Matei, ne identificăm cu Merlot! Prince Matei este esența și emblema Merlot-ului.
Fetească Neagră: este poate acel soi de strugure ce odată transformat în vin exprimă mai bine că oricare altul aromă tipică, complexă și multitudinea de gusturi și arome, fie că este vinificat în roșu, rose sau alb! Dacă știi să “asculți” o Fetească Neagră, îți va spune ca nimeni altul tot ce vrei să știi despre vin, cum îmi place mie să spun.
Consider totodată că Feteasca Neagră este acel soi ce poate revitaliza imaginea vinului românesc la nivel mondial. Tot ce trebuie să facem noi, producătorii de vin din România, este să aducem în paharele și pe masa iubitorilor de vin din întreaga lume Feteasca Neagră, să-i spunem povestea și astfel vom câștigă enorm!
Și ultima întrebare: te implici în vreun fel direct pe perioada campaniei de recoltare? Ce îți place cel mai mult din aceea perioadă?
Mă implic foarte mult și direct în campania de recoltare, atât prin natura meseriei și funcției, cât și datorită pasiunii emorme ce o am pentru vin!
Pentru noi, oamenii din industria vinului, campania de recoltare este cel mai important moment al anului: acum ia naștere vinul și e momentul când vedem rezultatele eforturilor noastre din cursul anului.
Personal, îmi place totul în această perioadă, pentru că iubesc vinul și nu aș putea altfel decât să îl văd evoluând în toate etapele sale: de la strugure, la must, la must în fermentare, la vin tânăr, evoluția lui prin maturare, continuată de învechirea la sticlă și apoi produsul finit, așteptând cu sufletul la gură impresiile consumatorilor atunci când îl au în pahar!
Adauga comentariu