Interviu Stefanos Valvis – Project Manager Domeniile Sâmburești

De ce o cramă ca parte a Valvis Holding? 

La Sâmburești, s-au pornit investițiile cu ambiția de a reînvia faima podgoriei de care produce de peste patru veacuri vinuri valoroase. În anul 2005, Valvis Holding a preluat Viti-Pomicola Sâmbureşti și tot atunci am început proiectul de restaurare a faimei vinului de Sâmburești. S-au pus astfel bazele unui proiect amplu de restaurare a podgoriilor, pornind de la valorificarea condițiilor specifice naturale, potențarea și capitalizarea zestrei trecutului. 

Investițiile din 2005 au presupus reconversia întregii suprafețe viticole, renovarea și retehnologizarea combinatului de vinificație, adăugarea unei linii moderne de îmbuteliere și instalarea unor sisteme de irigație moderne. Tot atunci l-am adus în echipă pe Pierre-Marie Guillaume, un viticultor francez de renume internațional, proprietarul unei pepiniere de familie cu o istorie de peste 100 de ani. 

Planurile de modernizare a podgoriei și de extindere a capacității de producție au fost continuate într-o nouă etapă de investiții aproape egale cu investiția inițială. În 2008, am început replantarea a 500 de hectare de vie, iar 9 milioane de euro au fost alocați refacerii patrimoniului viticol. Crama a intrat în renovare după investiția a peste 4 milioane de euro în echipamente de vinificație, condiționare, depozitare și îmbuteliere. De asemenea, au fost alocate investiții destinate înnoirii parcului de mașini agricole și tractoare și astfel legenda Sâmbureștiului renaște.

Astăzi la Domeniile Sâmburești, via a reînviat și își urmează tradițiile vechi de mii de ani, oferind calitate și originalitate vinurilor obținute atât din soiuri internaționale valoroase precum Merlot și Cabernet Sauvignon, dar și din soiuri tradiționale precum Feteasca Neagră, cu potențial de afirmare inclusiv pe piața internațională. Calitatea producției rezultă din îmbinarea tehnologiilor cu metodele tradiționale de vinificație.

Care credeți că este cel mai mare atuu al cramei? 

Domeniile Sâmburești au trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de investiții în modernizarea cramei, de altfel o provocare continuă pentru că ne dorim să inovăm la nivel de gust și calitate a vinului. 

Suntem extrem de mândri de podgoria pe care o avem, viile se întind pe o suprafață mare de 304 hectare pe care sunt cultivate soiuri internaționale de struguri (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc), dar și soiuri locale de struguri (Fetească Neagră). Acest lucru ne ajută să producem un vin care exprimă terroir-ul oltenesc. Sâmbureştiul a fost binecuvântat cu soluri excelente cu un nivel ideal de umiditate de-a lungul ciclului de viață al viței de vie. Terrior-ul este personalizat atât de caracteristicile solului, cât și de influența vecinătății cu Valea Oltului și este excelent pentru cultura viței de vie.

Aveți planuri de extindere ale bussines-ului de vin?

Inovația este un pilon pe care am construit încă din momentul în care am restituit farmecul podgoriei din regiune și am investit în refacerea patrimoniului viticol, iar în 2022, avem în plan lansarea de game noi, finalizarea investițiilor în turismul oenologic și întărirea prezenței noastre în piață pe toate canalele de vânzare. 

Pentru cine sunt făcute vinurile Sâmburești? Care ar fi din punctul dumneavoastra de vedere clientul ideal?

Vinurile noastre se adresează consumatorilor educați, interesați de produse de o calitate superioară atât prin gama Domeniile Sâmburești de vinuri premium, cât și prin gama de vinuri cu un caracter exclusivist, Chateau Valvis, destinate mai ales vinotecilor și HoReCa, dar având avantajul de a fi listate și în retail. În piață suntem cunoscuți de consumatori ca fiind o cramă care produce vinuri excelente la prețuri corecte. 

Domeniile Sâmburești

Ce-i lipsește vinului pentru a targeta mai bine segmentul tânăr?

Sâmbureștiul duce mai departe arta vinului spre generațiile tinere. Am observat un trend de premiumizare a vinului pe fondul creșterii nivelului de cunoștințe și educației culinare printre consumatori, precum și o preferință a tinerilor pentru vinurile rosé care sunt în trend. Prin urmare, anul acesta am venit în întâmpinarea consumatorilor prin lansarea unui nou produs- Rosé Chateau Valvis, pentru că ne-am dorit să le oferim acestora o experiență gustativă unică.  

Demersul nostru de business de a ne orienta către un public tânăr, care apreciază vinurile proaspete, s-a dovedit a fi un pas esențial, mai ales în contextul unui an atipic în care consumatorii și-au menținut apetitul crescut pentru vinurile rosé.  

Consumatorii tineri sunt mai curioși, își doresc să experimenteze gusturi noi, apreciază vinurile proaspete, au preferințe ridicate pentru cupaje, vinuri din soiuri de struguri neobișnuite, vinuri realizate prin metode noi de vinificare și vinuri naturale și bio.

Avem în plan lărgirea portofoliului de produse cu noi game care să stârnească interesul tinerilor pentru vinuri care au un nivel ridicat de calitate și o identitate vizuală atrăgătoare.  

Credeți că e natural să avem 2 zone de vânzare pentru aceleasi vinuri: retail și HoReCa? Sau etichetele trebuie diferențiate pe cele două canale?

De mare interes atât pentru HoReCa, cât și pentru retail sunt etichetele noi. La rândul lor, consumatorii se așteaptă să găsească vinurile care le plac în retail, HoReCa, dar și online. Etichetele diferențiate au apărut chiar din dorința HoReCa de a atrage clienții cu produse premium pe care aceștia să le găsească în exclusivitate în locațiile lor. Din dorința de a oferi o experiență premium pentru consumatori, marile rețele de magazine au început să solicite producătorilor vinuri de foarte bună calitate cu etichete vândute exclusiv în respectiva rețea de magazine. 

Ideal este ca un producator să își permită să aibă ambele abordări. Toți producătorii de vinuri au investit foarte mult în tehnologie în ultimii ani și pot să producă vinuri calitative. În urmă cu 10-15 ani, vinurile dulci și demidulci erau in proporție de peste 50% preferate de clienți, iar acum ponderea cea mai mare o au vinurile seci si demiseci, de unde putem trage concluzia că avem consumatori educați care apreciază vinurile de calitate, dar în același timp putem afirma că a crescut foate mult și calitatea vinurilor la toți producătorii.

Producătorii mari își vând vinurile din gamele consacrate atât în retail, cât și în zona HORECA, dar se impun cu etichete exclusive și în HoReCa. Ei abordează orice tip de canal din piață, au disponibilitatea și puterea să scoată în fiecare an vinuri și game noi. Pentru prezență în toate canalele de piață la nivel național, ai nevoie de stocuri mari de vinuri să poți asigura continuitatea produselor de la an la an, de bugete pentru a susține contractele, echipe de vânzări proprii și ale distribuitorilor, echipe de merchandising si bugete pentru promovarea vinurilor. 

Producătorii mici cu suprafețe reduse de viță de vie și care nu dispun de bugete care să le permită o prezență la nivel național atât în retail, cât și în HoReCa, își vând vinurile în unele locații HORECA, online, la export, sau sub o etichetă proprie exclusiv într-o anumită rețea mare din retail. Avantajul, în acest caz, este că respectivul retailer  promovează puternic aceste vinuri, iar vânzările realizate sunt importante.

Cum vi se pare viitorul României, țară viticolă, la export? Cum stau lucrurile pentru Domeniile Sâmburești

Până în prezent nu am facut eforturi mari de a exporta vinurile Domeniile Sâmburești pentru că piața internă are capacitatea de a absorbi vinurile noastre. Strategia noastră de a ne axa pe deservirea consumatorilor români are loc și într-un context al pieței în care 28% din populație are ca băutură alcoolică preferată vinul. Trendul crescător al consumului intern din ultimii ani, precum și creșterea frecvenței de achiziție, ne dă încredere în viitorul pieței vinului.  

În același timp, suntem optimiști în ceea ce privește exportul de vin, de-a lungul anilor am participat cu vinurile Domeniile Sâmburești la târguri internaționale de renume din lumea vinului și am primit numeroase medalii care ne confirmă calitatea vinurilor produse în podgoriile de la Sâmburești. 

Referitor la exporturi, mai intervine încă un aspect, majoritatea vinurilor care sunt exportate sunt vinuri de volum mare, la prețuri accesibile, asta pentru că România nu se bucură de notorietatea vinurilor franțuzești de pildă. Italia, Franța și Spania cumulează 80% din producția europeană de vinuri, jumătate din producția internațională, iar România încă nu are reputația acestor țări chiar dacă vinurile românești sunt mult mai valoroase din punct de vedere al raportului calitate/ preț. 

Este nevoie de un efort concentrat din partea tuturor producatorilor și cu sprijinul statului român în vederea dezvoltării unei politici concrete sectoriale de construire a unui brand național pentru vinurile românești. În fond și la urma urmei, vinul este și un element cultural, iar în toate regiunile viticole din țară se produc vinuri care merită valorificate la un nivel mai înalt și în ochii consumatorilor străini. 

Domeniile Sâmburești

Care este obiceiul de consum? Ce vin preferați? 

Sauvignon Blanc din gama Chateau Valvis, un vin sec pe care l-am lansat chiar anul acesta este vinul pe care pariez și care este în topul preferințelor mele. Acest vin semnat de Domeniile Sâmburești te surprinde cu o prospeţime uimitoare. Gustul este dens, rotund, cu arome de citrice şi fructe albe dulci, iar în final apar atingeri tonic-minerale care îi oferă un plus de distincţie. 

Unde v-ați propus să aduceți Domeniile Sâmburești ca vânzări sau notorietate?

Avem ambiții mari, suntem în continuă creștere, investim pentru a îmbunătăți si moderniza capacitatea de producție. Ne dorim extinderea ofertei noastre de vinuri pentru a ne consolida prezența atât pe piața internă, cât și la export. Avem o strategie bine stabilită pentru viitor, astfel încât să ne protejăm de încălzirea globală, păstrând aceeași exigență pe care am practicat-o până acum în privința calității vinului. Pe partea oenoturismului, credem că în următorii ani România va fi o destinație atrăgătoare pentru iubitorii de vin de peste hotare, și intenționăm să devenim o destinație renumită. 

Adauga comentariu