Frescobaldi – cultivarea diversității Toscanei

Săptămână nouă pe Desprevin.ro și cu totul specială pentru că de data asta ne duce călătoria vinului tocmai în Italia. Cum țara este renumită pentru vinuri deosebite, mâncare extraordinară și un stil de viață vesel era imposibil să nu dedicăm o săptămâna vinurilor celebrei regiuni Toscana. 

Toscana este, pe lângă inima perioadei Renascentiste, cea mai importantă regiune viticolă din Italia și a 6-a ca mărime. Aici se găsesc 41 de regiuni ce poartă DOC (Denumirea de Origine Controlată), 11 regiuni DOCG (Denumire de Origine Controlată și Garantată) și din anii ‘70 a apărut o altă categorie de vinuri de top ” Super Tuscans”. 

“Poate părea logic și geografic absurd să deosebim Toscana de restul Italiei centrale, dar are sens perfect pentru iubitorii de vin. Veneto poate fi centrul comercial al industriei vitivinicole italiane, Piemonte poate fi sursa celor mai mari emoții gastronomice ale țării, dar pe dealurile medievale din Toscana este cea mai mare concentrare italiană de ambiție și dedicare în vinificație. Toscana, așa cum este cunoscută în limba italiană, este mai degrabă țara micilor producători, decât a cooperativelor, mulți dintre acești mici proprietari câștigându-și averile deloc de neglijat în altă parte (ca în Napa Valley, California). Începând cu anii 1970, aceștia au invadat frumoasa zonă rurală dedicată măslinelor, chiparoșilor ș viței de vie, cândva dominată de comercianți de vin, aristocrați florentini, precum Antinori, Frescobaldi și Ricasoli.” – Jancis Robinson

Spiritul și terroir-ul toscan este surprins excelent de portofoliul de crame al companiei Frescobaldi. Sub cupola familiei Frescobaldi se întâlnesc 9 crame, fiecare cu povestea și vinurile sale. Familie de agricultori, oenologi, acum la a IV-a generație, aceștia reușesc să exprime prin vinurile produse la cramele lor diversitatea Toscanei, diversitatea climei, a solurilor și a topografiei. 

“În Toscana diferența o face pământul, nu omul. Omul doar acompaniază vinul din vie până în pahar” Nicolo d’Affitto – Oenolog Șef Frescobaldi Company

Iată în rândurile următoare câteva cuvinte despre cramele pe care le regăsiți săptămâna aceasta pe Desprevin.ro 

Tenuta Castelgiocondo 

Una dintre cele mai vechi moșii din Montalcino, producția de vinuri datează din anii 1800. Expunerea ideală, sud vestică, altitudinea de 300-400 m și solurile drenate foarte bine sunt cele trei condiții pentru a avea un vin roșu extraordinar din soiul Sangiovese. Cei mai importanți critici de vinuri recunosc anual constanța în calitate și potențialul extraordinar de învechire a vinului produs aici: Castelgiocondo Brunello. 

Castello Nipozzano – Toscana Atemporală 

Podgoria este localizată în regiunea Chianti Rufina, cea mai mică și înaltă regiune din apelațiunea Chianti. Altitudinea și vânturile ce răcoresc zona dau vinului o paletă largă de arome. Castelul unde sunt beciurile și colecția de vinuri a familiei datează din secolul 11, iar cele mai vechi vinuri din această colecție se odihnesc în aceste hrube încă din anul 1864. O veche tradiție a familiei este aceea de a crea câte o colecție cu vinuri pentru fiecare copil nou-născut!

Tenuta Castiglioni – Unde povestea a început acum 700 de ani

Acolo unde a începe povestea Frescobaldi acum 700. Tenuta Castiglioni este prima proprietate a familiei, iar astăzi deservește în continuare ca reședință. 

Briza mării Tireniene, altitudinea ideală și solurile argiloase ale podgoriei contribuie pentru a avea vinuri complexe și fructate. 

Castello Pomino – bijuteria ascunsă a Toscanei 

Pomino este podgoria cea mai înaltă, luminoasă, având cele mai mari diferențe mari de temperatură din Toscana. Aici Leonia și fratele său au fost primii care au plantat în Toscana Chardonnay și Pinot Noir, în 1855. La Expoziția de la Paris din 1878 vinurile de la Pomino au fost medaliate cu aur pentru eleganță și finețe. 

Tenuta Ammiraglia 

Această cramă este expresia modernității în Toscana. Începând cu designul modern al cramei ce respectă mediul înconjurător până la designul sticlelor și a etichetelor. Briza mării Mediteraneene, microclimatul și intensitatea soarelui sunt reflectate în vinuri prin prospețime și mineralitate. 

Remole – Toscana în direct 

Villa Remole este întruchiparea stilului de viață vivace al Toscanei. Conacul înconjurat de vii a fost martor a trecerii multor generații ale familiei Frescobaldi, în prezent jucând rolul de arhivă a istoriei familiei. 

Vinurile produse aici sunt ideale pentru a face orice masă mai gustoasă și pentru a anima orice moment de conviețuire. 

O săptămână gustoasă, veselă și diferită. O săptămână în care tragem cu ochiul la ce fac producătorii de vinuri din Italia și ne bucurăm de vinuri spectaculoase. Hai pe www.desprevin.ro sa vezi ce selecții avem zilele acestea. 

Adauga comentariu