Aventura SERVE din anii ’90 până în prezent

La prima vedere ești tentat să crezi că S.E.R.V.E. este doar una dintre cele 37 de Crame din zona Dealul Mare, una dintre multele crame înșirate pe însoritele dealuri dintre Ploiești și Buzău. Doar la prima vedere, căci povestea de aici este printre primele de succes în materie de vie și vin de pe la noi. Putem spune că S.E.R.V.E. este printre pionierii viticultorilor și vinificatorilor de după ‘89!

Aventura S.E.R.V.E. începe la jumătatea anilor ’90 cu prima vizită a contelui francez Guy Tyrel de Poix, care auzise despre țara noastră și despre potențialul de business de aici. Venit din Franța cu gândul să devină «négociant» de vin, o meserie cu ștate vechi la ei, și care s-ar descrie prin “a intermedia vânzarea de vin către alte țări”  își începe vizitele în zonele viticole românești pentru a găsi vinuri și parteneri, crame cu care să poată colabora. 

Căutările cramei perfecte cu care să lucreze nu au fost deloc ușoare și mai mult de 1 an, contele și doamna Mihaela Badea, cea care i-a fost alături de la început au prospectat piața și potențialul viticol românesc. Căutările s-au încheiat atunci când cei doi, Mihaela și Guy, au ajuns la ceea ce pe vremuri se numea Dyonisos Ceptura, o cramă subdimensionată care abia se desprinsese de celebrul IAS Urlați din Dealu Mare. 

Surpriza a fost că aici chiar mirosea a vin, crama era curată, iar vinificatorul i-a oferit spre degustare prima Feteasca Neagră din viața lui. Mihaela chiar își amintește cu nostalgie: “Încă de la început am avut oportunitatea fantastică să fiu alături de Guy la crearea de la zero a acestei companii, a brandurilor ei și am considerat că S.E.R.V.E. este al treilea copil al meu. Bine, al treilea pe atunci. Căci acum aș spune cel de-al șaptelea”. 

Gândul cu care contele plecase din Franța s-a schimbat radical în momentul în care a decis să investească aici, să aducă tehnologie de vinificare nouă din țara sa și să devină partener la Dionisos. Iar de atunci sunt mai mult de 25 de ani! 

Din anul 2000 au decis să mute producția și să se desprindă de Dyonisos, începând construcția noii crame, cea care astăzi este locul unde vinurile S.E.R.V.E. iau naștere și unde de mai bine de 20 de ani, totul prinde contur. 

 Podgoria este împărțită în mai multe parcele, la distanță de câțiva kilometri de cramă, fiecare soi de struguri găsindu-și locul cel mai potrivit. Așa că soiurile pentru vinurile roșii sunt plantate fix în locul unde pantele sunt cele mai abrupte. 

Solurile cele mai calcaroase, influențe benefice pentru struguri, scot fructe bine coapte, pline de arome și zemoase, iar soiurile albe se regăsesc în părțile cele mai răcoroase ale plantațiilor astfel încât să poată păstra aciditatea necesară acelor vinuri voioase și răcoritoare. 

Astăzi, crama deține și exploatează 65 de hectare de viță de vie, cu o vechime medie de 15 ani, făcând-o să fie o crama de dimensiuni medii, puternic orientată spre vinuri de calitate. Astfel, transpunerea terroirului în paharul de vin, din viile ajunse la maturitate, susțin din plin demersurile oenologului Aurel Rotărescu de a avea numai vinuri perfecte an de an!

Vinurile cramei S.E.R.V.E. provin dintr-o zonă caldă. Aceste zone vor da aproape întotdeauna vinuri aromate, consistente și corpolente care amintesc de fructele foarte coapte sau de dulcețurile bunicilor noștri; sunt în categoria vinurilor bine definite și gustoase. 

Aici găsim mândrele Fetească Neagră și Albă, găsim sofisticatele Chardonnay și Pinot Noir dar și popularele Riesling și Muscat sau Cavalerul vinurilor – Cabernet Sauvignon!

Dacă despre loc am vorbit, despre oameni am pomenit, mai este un lucru de dezvăluit: cum a apărut numele S.E.R.V.E. – Societatea Euro Romana de Vinuri de Excepție? 

Se spune că inspirația vine mai bine după câteva sticle cu vin. La fel a fost și cazul Mihaelei și a lui Guy când, împreună cu mai mulți prieteni, au făcut un brainstorming despre România/Europa/viitor/potențial și perspectivele vinurilor autohtone. Așaa a rezultat « Euro-Romana » și « Vinuri de Excelență ». Idei “stropite” din belșug cu vin rose de la Domaine Peraldi (proprietate a familiei în Corsica).

Și poate că e bine ca tot acum să mai strecurăm o amintire “de suflet”, povestea de tinerețe a Contelui de Corsica! 

Guy compara experiența primului an din țara noastră cu cea din Harlemul american, locul unde și-a trăit o parte a tinereții zbuciumate și de unde a rămas cu lecția tenacității și curajului temeinic învățată, lecție din care avea să se nască și numele primei game de vinuri de la S.E.R.V.E., “Vinul Cavalerului” (inițial – Vin du’ Chevalier). Pe scurt este povestea lui Guy Tyrel de Poix, conte din Corsica, care se transformă în cavalerul salvator al unei crame ce a ajuns să fie printre cele mai titrate din România.

S.E.R.V.E. a pus deja vinul românesc pe harta vinurilor lumii!

Este luni și pornim la drum pentru o nouă săptămână de excepție pe Desprevin.ro, cu pachete noi și combinații de vinuri care pot mulțumi și cele mai exigente gusturi!

Adauga comentariu