Vinurile ecologice și biodinamice – între confuzie și convingere

Să facem un exercițiu de imaginație: ne plimbăm printre rafturile unui magazin, căutând să alegem un vin pentru cină și citim, preocupați, etichetele. Printre prezentări ce ne fac poftă și etichete atractive, găsim scrise concepte precum vin bio, vin eco, despre însemnătatea cărora ne putem da seama cât de cât, dar ne blocăm la conceptul de vin biodinamic. Trecem, confuzi, mai departe și alegem clasicul vin cunoscut atât de bine, de care aproape că ne-am plictisit, dar măcar ”mergem la sigur”. Acum, hai să lămurim această confuzie și să aflăm ce înseamnă acele lucruri de pe etichetele care ne pun în dificultate:

Ei bine, în esență, bio/eco se referă la modul în care sunt crescuți strugurii, iar biodinamic implică, pe lângă asta, momentul în care sunt făcute anumite acțiuni, cum ar fi culesul sau vinificarea.

Ce înseamnă vin bio/eco?

Vinul ecologic este un vin produs cu cât mai multe tehnologii naturale, într-o vie care este întreţinută cu tratamentele specifice, într-o podgorie cu soluri curate şi de către o firmă al cărui impact asupra mediului în general, incluzând transportul produsului finit, este foarte scăzut.

Vinul organic nu este un fenomen nou. Agricultura „convențională” care folosește îngrășăminte chimice și pulverizări sistemice cu pesticide l-a înlocuit în a doua jumatate a secolului XX. Totuși, în ultimele decenii, tot mai mulți viticultori au revenit la metodele tradiționale, fie din motive ecologice, fie, în anumite cazuri, ca parte a unei noi strategii de marketing.

Ce înseamnă vin biodinamic?

Biodinamica este cea mai veche mișcare “organică” în agricultură, apărută în anii 1920, când fermierii din Europa Centrală au realizat că industrializarea agriculturii a condus la soluri mai puțin sănătoase, la semințe mai puțin fertile, la recolte mai puțin hrănitoare și la efecte negative asupra sănătății.

Viticultura biodinamică include toate principiile necesare certificării “bio/eco/organic,” dar le și depășește, introducând în plus o serie de proceduri chiar mai stricte. Produsele de sinteză, cum ar fi ierbicidele, pesticidele, îngrășămintele chimice sau fungicidele sunt excluse în totalitate, iar practicile agricole sunt certificate conform normelor europene de către organismul Austria Bio Garantie. 

Între rândurile de viță de vie sunt intercalate alte culturi (fasole, mazăre, rădăcinoase și altele), cu rolul de a absorbi și fixa azotul în sol și de a stimula diversitatea și imunitatea tuturor organismelor din ecosistem. 

Se folosesc drojdii neselecționate, iar Luna este cea care dictează lucrările în vie. Cum? Lucrările asupra vițelor de vie – tăieri, legări etc – au loc în funcție de fazele Lunii, astfel încât să țină cont de mișcarea lichidelor indusă de poziția satelitului natural al Pământului (efectele Lunii asupra lichidelor de pe Terra sunt ușor de constatat, exemplul cel mai grăitor fiind fluxurile și refluxurile mărilor și oceanelor). Tăierile în vie se fac atunci când Luna este în descreștere, iar seva plantelor coboară spre sol, iar alte lucrări se fac când este în creștere, și seva se ridică spre fructe și frunze.

Cine produce vin biodinamic în România?

Unul dintre producătorii acestui tip de vin este Domeniul Bogdan, unde îl găsim pe Dr. Leonello Anello, Doctor în agricultură biodinamică, creatorul al unui sistem de certificare adoptat de tot mai multe crame din Italia: “I Vini Biodinamici”. Acesta susține că există o mișcare din ce în ce mai amplă în favoarea biodinamicii și că piaţa vinurilor biodinamice se dezvoltă la nivel european: ”Târgurile, de la câteva pe an, au ajuns să fie mult mai multe. Companiile producătoare s-au înmulţit şi ele. Numărul de etichete a crescut enorm. Ce ar trebui să schimbăm este mentalitatea proprietarilor de restaurante: în mod evident, cu vinul se fac afaceri, dar este nevoie ca şi vinul biodinamic să fie prezentat mai bine consumatorilor – şi probabil că aşa consumul ar creşte mult”. 

”Vinul biodinamic este o simplă metamorfoză a strugurilor: nu conține substanțe adăugate – nici chiar pe cele admise în mod obișnuit de legi și regulamente – și nu este supus niciunui tratament fizic sau chimic. Doar o cantitate minimă de sufliți este adăugată – și anume exact cât este menționat pe sticlă. Iar când aceasta este deschisă, calitățile și complexitatea vinului vor crește. Vinul este liber de orice organism modificat genetic, drojdiile sunt cele naturale, proprii soiurilor și regiunii”.

Referitor la vinurile biodinamice de la Domeniul Bogdan, Directorul de vânzări al cramei, Daniel Costache, spune că prețul lor va ajunge probabil undeva către 40 de euro sticla: “Avem deja cerere atât din România, în marile lanțuri hoteliere care au clienți deja familiarizați cu conceptul, cât și din Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Franța și Italia”.

Vinurile Domeniului Bogdan s-au bucurat deja de recunoașteri internaționale.

Domeniile La Migdali, o cramă relativ tânără din Dealu Mare, are, de asemenea viile acreditate după normele internaționale și pot produce vin 100% Bio. Vinul de la Domeniile La Migdali poartă semnătura Lorenei Diaconu, una dintre puținele femei vinificator din România, o figură consacrată a industriei de vin autohton. Filozofia este aceea de a aduce pe piață vinuri care să te cucerească, să te încânte și să-ți spună o poveste frumoasă. 

În cadrul programului Carrefour Deschidem vinul românesc, care își propune să educe și să diversifice gusturile fiecărui iubitor de vin, există o serie de vinuri bio, gata să fie degustate: Rod de Lechința, vin roșu (Vin din Regiunea ta), Domeniul Bogdan Ecou Alb (Exclusiv la Carrefour) sau poate Domeniul Bogdan Primordial Rose.

În speranța că următoarea plimbare printre rafturi va crea mai puțină confuzie și că acest articol a reușit să o transforme mai degrabă în curiozitate, încheiem cu un sfat: rămâneți deschiși, experimentați tot ce aveți ocazia și bucurați-vă de tot ce e nou!

Articol susținut de

Adauga comentariu