Interviu Daniel Guzu – proprietar Domeniile Panciu

  1. De ce v-ați avântat în industria vinurilor? Ce anume v-a atras la zona Vrancea pentru a construi aici Domeniile Panciu?

M-am născut în satul Sârbi din Podgoria Panciu și încă de mic îl ajutam pe bunicul meu la făcutul vinului, spălam butoaiele, dădeam strugurii prin desciorchinător, îi presam în teasc, căram mustul în butoi, parcă a fost ieri. Investiția a avut un caracter emoțional, din dragoste pentru bunicul meu, să duc meșteșugul mai departe.

  1. Ce credeti că este mai important pentru o cramă: pasiunea sau o gândire comercială bună?

Cred că pentru orice afacere cea mai importantă este pasiunea, dorința de a face o capodoperă, totul apoi vine ca o consecință, Universului îi plac doar capodoperele și le sprijină cu tot ce e nevoie.

  1. Care sunt atuurile zonei voastre? 

Avem un terroir perfect pentru vinuri spumante, acesta a fost și motivul pentru care în trecut, la Panciu, a fost înființat un mare combinat de vinuri produse după metoda champenoise. Suntem crama cu cele mai premiate vinuri spumante din România, atât național cât și la concursurile internaționale.

  1. De ce și cazare la Panciu, nu doar vin și sucuri?

Acum 14 ani, după ce am vândut prima mea fabrică, am călătorit foarte mult în cele mai frumoase locuri din lume, unde să îmi cumpăr o casa și să mă stabilesc. Nicăieri nu am trăit starea pe care o am când stau cu un pahar de vin spumant și admir apusul pe dealul meu, și apoi văd cel mai frumos cer înstelat din lume. Am vrut sa împărtășesc asta și cu alți oameni.

  1. Care este soiul de struguri de care vă simțiți cel mai aproape? 

Fetească Neagră, în 2-3 ani am avut șansa să scoatem capodopere.

  1. Cum a fost când ați degustat primul vin făcut la Domeniile Panciu?

Am degustat prima dată cu bunicul la 5 ani, aveam destulă experiență, nu am fost mulțumit de primele vinuri.

  1. Sunteți o cramă relativ nouă, ce s-a tehnologizat în ultimii 5-7 ani. Care a fost investiția să ajungeți aici și ce credeti că mai aveți de făcut?

Aproximativ 7 milioane EUR, avem un proiect acum de 2 milioane.

  1. Un gând pentru iubitorii de vin din România?

Le doresc experiențe unice, în care să asocieze cele mai bune vinuri cu cele mai frumoase peisaje, alături de oameni cu care pot împărtăși iubirea.

Adauga comentariu