Corcova – comună în Oltenia profundă. Că alegi cei 63 de km de străbătut dinspre Drobeta, că te ademenesc cei doar 60 care-ți rămân dacă sosești dinspre Târgu Jiu sau că mergi pe o rută lejeră, Pitești – Craiova și de unde nu mai ai decât o nimica toată de 80 de km vei ajunge în acest “templu natural” al viticulturii mehedințene.
Povestea și istoria zbuciumată a locurilor o puteți descoperi în următorul articol de pe blogul Desprevin.ro așa că aici nu ne rămâne decât să vă facem cunoscută ascensiunea din ultimii ani a Cramei, renașterea Podgoriei.
Începând cu anul 2005, 50 de hectare de teren din satul Jirov au fost replantate cu viță de vie furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța și soiuri existente pe timpul moșiei Bibeștilor – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc – precum și Fetească Neagră. În plus, cramele construite de prințul Anton Bibescu au fost reconstruite integral în perioada 2008 – 2009, respectând arhitectura inițială, și dotate cu utilaje de vinificație produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franța și Italia.
Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Dâmboviceanu, înființată chiar în 2005, mai deține și alte 12 ha din fostele vii, plantate de IAS Corcova.
Pentru echipa Roy & Dâmboviceanu, vinul înseamnă continuarea unei tradiții cu aromă de noblețe și aventură, dar și muncă, investiție, risc; înseamnă o viață frumoasă, cu o istorie apreciată la justa valoare și cu un viitor care se construiește temeinic în fiecare zi și aspiră să fie pe măsura trecutului. Parcă printr-un sentiment de deja-vu sau de reparație morală față de trecutul atât de romanțat al locului, celor doi fondatori, Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu le-a fost alături încă de la început, oenologul francez Laurent Pfeffer, o “reîncarnare profesională” a bătrânului Souget, cel care și-a pus amprenta asupra vinurilor excelente de la Corcova.

Podgoria s-a dezvoltat treptat și a ajuns la peste 55 ha încă de acum 10 ani, 40 de ha dintre acestea fiind cultivate numai cu soiuri pentru vinurile roșii, semnătura cramei.
Ca și în cazul altor podgorii de pe la noi, tehnicile de plantare – distanța dintre butuci – iarba care este lăsată să crească controlat în vie și până la modalitățile de recoltare sunt o mulțime de ritualuri dar și de proceduri specializate pe care oamenii locului le stăpânesc și le respectă cu sfințenie. De aceea se și codesc să le dezvăluie cu ușurință.
Filosofia de lucru a vinificatorilor locului este aceea de a găsi echilibrul ideal între principiile clasice de vinificare ale fiecărui soi și specificul terroir-ului. Căutarea acestui echilibru începe din munca pământului și a viei. Personalitatea terroir-ului este dată de îmbinarea fericită a elementelor climatice cu specificul geologic, de alegerea potrivită a soiurilor de struguri și, mai ales, de atenția pentru procesul vinificării.
Clima zonei este temperat – continentală, în care se simt influențe sub-mediteraneene; iarna, în special, au loc invazii de mase de aer umede și calde de origine mediteraneană și oceanică, ceea ce face ca acest anotimp al anului să fie mai blând, iar verile sunt în general călduroase dar cu nopți răcoroase datorate proximității pădurilor și a munților. Temperatura medie anuală a aerului: 11,5°C, iar media anuală a precipitațiilor este de cca 600 mm.
La Corcova, pe moșia familiei Bibescu, vinul a fost decantorul în jurul căruia au avut loc schimburi de idei, trăiri intense, au luat naștere scrieri memorabile și s-a coagulat un număr impresionant de personalități. Este Moștenirea de care acum compania se îngrijește, căci “Nu moștenim pământul de la strămoși; îl împrumutăm doar, pentru copiii noștri.” (D. Brower)
Renumele din “epoca de aur” a Prinților Bibescu se reconstruiește treptat iar soiurile delicate de vinuri te așteaptă să le descoperi și să le savurezi! O selecție aparte a unora dintre vinurile de la Corcova poate fi descoperită întreaga săptămână numai pe Desprevin.ro.

Adauga comentariu