“Lechința. Satul Batoș, județul Mureș. Multe ore de mers cu mașina…”
Asta vă spuneam anul trecut. Acum revenim tocmai pentru că vrem să vă oferim un motiv în plus pentru a descoperi frumusețile României și să atragem atenția asupra pământurilor roditoare pe care le avem și de care ar trebui să ne bucurăm din plin.
Astfel, în vinurile Liliac, pe lângă soiurile româneşti, culese cu multă migală şi dragoste, se regăseşte și un procent semnificativ de experienţă internațională. Mai întâi sub îndrumarea specialistului Rudolf Krizan, care a studiat ani de zile diversele aspecte ale producerii vinului. Actualmente, lucrările din cadrul podgoriei, cât şi cele din cramă se ridică la cel mai înalt grad de profesionalism, toate sub atenta supraveghere a oenologului francez Laurent Dubreuil.
În zilele noastre, Liliac reînvie tradiţia străveche pe care Transilvania o are în viticultură. Peisajul secular şi tehnica modernă creează, pe cele 52 de hectare, o simbioză perfectă. Aici sunt produse vinuri autohtone, care cuceresc prin rafinament şi complexitate.
Crama Liliac este deținută de familia austriacă Beck, Alfred-Michael Beck, îndrăgostit realmente de România, și fiica sa, Amrei Margarette Beck prin intermediul AMB Holding, societate cu capital integral austriac, care mai deține în portofoliu și active imobiliare precum și alte investiții în domeniul agricol dar și în tehnologie.
În anul 2010 Alfred-Michael Beck, a făcut primele achiziții pentru viitoarea cramă, la câțiva kilometri de Cluj-Napoca și Târgu Mureș, în zonele Lechința și Batoș. Dimensionată pentru aproximativ 100.000 l vin, crama a fost dată în folosință un an mai târziu, în toamna lui 2011, acesta fiind și anul primei producții de vinuri Liliac.
La numai câteva luni distanță, în martie 2012, Crama Liliac își prezenta vinurile pasionaților și iubitorilor din București și Cluj. Astfel, aveau să fie descoperite și îndrăgite și să-și contureze deja o notorietate binemeritată. Consolidarea acesteia avea să vină treptat, iar astăzi, la 10 ani distanță de la momentul lansării, vinurile Liliac sunt prezente în întreaga țară dar și la export. Investiția de aproximativ 7 mil. euro, gândită în trei etape, s-a finalizat în 2014. Chiar dacă viile Cramei Liliac sunt încă tinere, acestea sunt suficient de viguroase pentru a da vinul care este deja binecunoscut consumatorilor din România.
Dar să descoperim mai îndeaproape solul pe care se cultivă vița de vie din această regiune. Greu, rece și cu o capacitate foarte mare de retenție a apei. Așa este pământul podgoriilor Batoș, aflate la altitudine joasă. Teritoriul este marcat de diferențele mari de temperatură dintre noapte și zi. Recolta de pe cele 38 de hectare conferă potențial maxim unor vinuri complexe.
Cele 14 hectare din podgoria Lechința se bucură de un microclimat aparte, cu veri fierbinți și nopți răcoroase, dar suficiente precipitații pentru a nu fi nevoie de irigații. Ceața de la finele verii ajută la coacerea lentă și uniformă a strugurilor, conservarea aromelor și menținerea unui bun nivel de aciditate. Pe scurt, cele mai bune condiții pentru vinuri, cu precădere pentru cele albe.
Podgoriile din Batoș și Lechința pot părea călătorului un petec de pământ uitat de timp, viticultorului, în schimb, i se va releva o regiune creată special pentru producția unor soiuri de vin excepționale.
Minimalismul austriac s-a integrat perfect cu peisajul domol al dealurilor din Batoș născând astfel lodge-ul pentru degustări situat strategic pentru ca vizitatorii să se poată bucura de frumusețea zonei. Răsăritul soarelui, apusul, strălucirile, atingerile tăioase ale vântului, peisajul idilic oferit de satul care se întrezărește în depărtare sunt toate perfect dispuse să încânte pe toți cei care se aventurează până acolo.
Procesul de vinificație este pus în mâinile unei echipe de profesionişti locali şi internaţionali, o echipa bine sudată și cu multă experiență. Strugurii recoltaţi manual se prelucrează cu aceeaşi atenţie deosebită cu care au fost urmăriţi până la maturitate. Din acest punct de vedere este nevoie de un control strict al creșterii strugurilor și, mai apoi, recoltării și procesării.Totul în cantități limitate și foarte bine controlate. Procesele de producţie creează condiţiile optime pentru realizarea unor vinuri de cea mai bună calitate.

Crama Liliac și-a propus să producă vinuri premium, în care calitatea să primeze în fața cantității – astfel este o cramă-boutique, exploatând la maximum potențialul celor 52 de hectare, care se concentrează pe inovație într-un domeniu vechi cât existența omenească. Scopul este ca fiecare picătură din vinurile Liliac să încorporeze caracteristicile dealurilor domoale, a vânturilor care bat dinspre pădure, a verii lungi și toamnei însorite, a diferenței de temperatură dintre zi și noapte, care face posibilă păstrarea aromelor și a prospețimii în struguri. Pe scurt, vinul Liliac își dorește să lase terroir-ul transilvănean să se exprime cu acuratețe, în spiritul specific al fiecărei recolte, vinuri prin care curge istoria!
Adauga comentariu