Balla Geza – Din Banat, cu pricepere

Iată-ne ajunși în vizită la o nouă și frumoasă cramă, de data asta în Banat. Ne bucurăm de locul unde pe vremuri a fost Podgoria Aradului, unde acum este Podgoria Miniș-Măderat. Este situată la 26 km de orașul Arad, la poalele Munților Zărandului, în imediata apropiere a râului Mureș. Se întinde pe o lungime de 40 km, pe 124 hectare, între localitățile Barațca – Șiria -Mocrea – Șilindia. Se bucură de un microclimat oferit pe o parte de râul Mureș și parte de zona muntoasă. Este vorba despre Balla Geza Winery, un loc fermecător, cu vinuri aparte.

Condițiile climatice favorabile ale podgoriei, terroir-ul deosebit și microclimatul oferit de valea Mureșului sunt doar câteva dintre particularitățile care oferă condițiile perfecte pentru a produce vinuri excepționale. Este vorba atât despre vinurile roșii specifice zonei, închise la culoare, corpolente, cu o eleganță extrasă din rocile vulcanice din zonă, cât și despre vinurile albe sau chiar și vinurile spumante elegante. 

Suprafața este de 124 hectare, soiurile roșii ocupând 80% din suprafețe. Vinurile Balla Geza au o personalitate specifică, le poți recunoaște dintr-o mie din România. Cele roșii sunt intens colorate, plăcut catifelate, fine și fructuoase, pe care își pune amprenta terroirul Minișului. Soiurile autohtone, cum sunt Feteasca Neagră şi Cadarca și cele internaționale, ca Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc sunt produse prin tehnologii clasice de vinificare, urmând conceptul de minimă intervenție.

Vinurile albe din soiurile Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Tămâioasă Românească, Riesling de Rhin, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer și Sauvignon Blanc, respectiv rosé-ul se obţin prin tehnologii moderne, în tancuri de oțel cu temperatură controlată, pentru a păstra prospețimea vinurilor.  

Vinurile obţinute pe cele 124 hectare de vie se păstrează în pivniţe cu o capacitate de depozitare de 8000 hl, în budane de stejar şi barrique-uri pentru vinuri roşii, iar pentru vinuri albe și rosé, tancuri din oţel inoxidabil, cu temperatură controlată. Vinurile cu calităţi deosebite, cum sunt vinurile din gama Stonewine, se lansează după o maturare de doi ani, în butoaie, urmată de o maturare în sticlă cel puțin un an. 

Administratorul și oenologul de la Balla Geza Winery este Dr. ing. Geza Balla. Absolvent al facultății de Horticultură din Cluj-Napoca, doctor în oenologie, și-a început activitatea profesională la SC Vitivinicola Barațca SA ca inginer stagiar, oenolog, șef combinat vinificație, director general. Este lector universitar, șeful catedrei de Viticultură și Vinificație din cadrul departamentului de Horticultură al facultății Sapientia Târgu-Mureș, expert degustător și autor a mai multor cărți și publicații de specialitate. În anul 1999 a înființat propria firmă, SC Wine Princess SRL, iar în anul 2018 a fost numit Vinificatorul Anului în Ungaria.

Am învațat o grămadă de lucruri noi despre această cramă și proprietarul ei, ne-am îmbogățit cultura și ni s-a făcut poftă, iar acum ne apropiem cu pași lini spre ieșire. Totuși, nu plecăm înainte de a vă invita să degustați alături de noi vinurile făcute aici, în Săptămâna Balla Geza de pe Desprevin.ro. Avem pachete pentru toate gusturile, precum și vinurile individuale, pentru a le alege pe care vi le doriți!

Adauga comentariu