DE CE AMERICA?

RO

Misiunea desprevin.ro a fost și va rămâne să vă poarte în vizite virtuale, de la voi de acasă atunci când vă doriți, la crame. Atât din România cât și din alte țări. Perioada pe care o trăim ne face să ne gândim de multe ori dacă și unde călătorim și de cele mai multe ori ne-a făcut să ne fie dor de călătoriile lungi.

Iată că în următoarele două săptămâni, prin intermediul platformei desprevin.ro, vom ajunge în vizită în Statele Unite ale Americii, mai cu seamă vom explora poveștile și vinurile cramelor însoritei California.

De ce SUA? Pentru că este a 4-a țară producătoare de vin din lume, după Italia, Franța și Spania. Pentru că vinurile produse acolo au demonstrat că sunt la fel de bune, uneori chiar mai bune, decât clasicele franțuzești. Aici aducem aminte de celebra degustare de la Paris din 1976 când Steven Spurrier, vânzător exclusiv de vinuri franțuzești din Anglia a comparat degustând în orb împreună cu alți jurați preponderent francezi, mai multe Chardonnay-uri din California lângă cele din Burgundia și mai multe vinuri roșii din Bordeaux lângă mai multe vinuri din Cabernet Sauvignon din California. Spre surprinderea tuturor participanților vinurile californiene au avut punctaje mai mari decât cele franțuzești ocupând pozițiile fruntașe.

America cultivă viță de vie pe 430 000 de ha, întinse în mai mult de 30 de state, iar vinul se produce în toate cele 50 de state, în 10.000 de crame. Expansiunea plantărilor și a producerii de vin a început oficial la jumătatea anilor 1800, după eforturile coloniștilor de a face vinuri chiar din variantele de viță de vie hibridă ce creștea în state ca Texas sau California. Astăzi, California înseamnă 80% din totalul producției, New York și Washington 5%, iar Oregon 1.4%. Astfel putem spune că regiunea California este al 4-lea cel mai mare producător de vinuri din lume.

În statele din așa numita “Lume Nouă” a vinului, cum este și America, legea este permisivă, așa că să nu vă surprindă dacă veți auzi că aici vinul rose se poate face din asamblaje de vin alb cu roșu. Sau să înțelegeți că dacă pe etichetă este scris AVA, acest lucru înseamnă American Viticultural Areas adică un soi de DOC local. Există 242 AVAs în Statele Unite, din care 140 sunt în California.

Meșteșugul cultivării strugurilor și al producerii de vinuri a fost introdus în California de misionarii spanioli care s-au stabilit pe coastă. Inițial se producea aici vin fortifiat sau vin pentru Biserici. Atât consumul, cât și suprafețele plantate au crescut în perioada 1849 – 1890 – perioada de Gold Rush.

Zona este în primul rând specială prin faptul că pe de o parte este scăldată în curenții reci ai oceanului Atlantic, pe de altă parte este protejată de lanțul muntos ce se întinde de-a lungul regiunii. Astfel viile au atât protecție, cât și un microclimat cald.

Ei și acum că v-am făcut puțin curioși despre ce urmează, vă invităm să aflați din următoarele materiale despre soiurile de struguri ce se cultivă în Statele Unite ale Americii, să aflați poveștile celor 7 crame ce sunt prezente în aceste săptămâni aici și să degustați vinurile din selecțiile noastre.

WHY AMERICA?

EN

The mission of desprevin.ro is to take you on a virtual tour from the comfort of your home, when you most feel like it, straight into the heart of the wine regions from Romania and worldwide.

During these uncertain times we often think if and where should we travel and mostly we keep a feeling of longing for the trips we used to have. For this reason, for the next two weeks, desprevin.ro will take you on a tour to United States of America, through the wineries of the sunny California.

Why USA? Because it the fourth largest wine producer in the world, right after Italy, France and Spain. Because American wines have proven to be equally good, sometimes even better than the classical French ones. To make a point we go back in history at the famous “Judgment of Paris” in 1976 when Steven Spurrier, merchant of French wines exclusively from England, compared by blind tasting together with other wine experts mostly French, a wide variety of Chardonnays from California right next to the ones from Burgundy, and a wide variety of red wines from Bordeaux next to a mix of Cabernet Sauvignon from California. Much to everyone’s surprise the Californian wines scored higher than the French ones, occupying top positions in the competition.

America cultivates grapes on 430 000 ha spread across more than 30 states, and wine is produced in all 50 states, in 10 000 wineries.

The expansion of grapes growing and wine producing officially started by mid-1800’s, with the efforts of the colonists who produced wine from hybrid grapes that were growing in places like Texas or California.

Today, California represents 80% of the total production. New York and Washington sum up to 5% and Oregon 1.4%.

Based on these numbers we can say that California is the fourth largest producer of wines in the world.

In the states of the “New World”, just like we sometimes call America, the law is permissive so you shouldn’t be surprised if you hear that rose wine can be made from blends of red and white wines.

Or to understand that if you see AVA on the label that means American Viticultural Areas which is the term for the local DOC. There are 242 AVAs in the USA, 140 in California only.

The craftsmanship of grape growing and winemaking was introduced in California by the Spanish missionaries who settled on the coast. Initially they used to produce fortified wines or Church wines. Both consumption and the planted areas increased between 1849 and 1890 during the Gold Rush period.

The area is particularly special because of the fact that on one side it bathes in the cold currents of the Atlantic Ocean and on the other side it is guarded by the mountains (Sierra Nevada) that spread around the region. Thus the vineyards enjoy both protection and warm microclimate.

And now that we got your attention and made you curious on what’s next, we invite you to find out from our platform about the grape varieties grown in the USA, to find out the stories of the 7 wineries presented in the subsequent weeks and to order and taste the wines from our selections.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *