CUNOAȘTE MAI BINE SOIURILE DE STRUGURI DIN AMERICA

RO

Călătoria noastră de două săptămâni la cramele din SUA se va concentra pe zona Californiei. Cum aceasta înseamnă 80% din producția totală este fără doar și poate cea mai importantă regiune viticolă a Statelor Unite. Pentru a înțelege mai bine zona în cele ce urmează vom povesti cu de-amănuntul despre principalele soiuri de struguri ce se cultivă aici. 

Deși meșteșugul manufacturării vinurilor a început o dată cu misionarii spanioli ce au colonizat coasta Pacificului, regiunea Californiei a început să cunoască gloria abia la începutul anilor 1900, odată cu fondarea primului centru de cercetare viti-vinicol la Universitatea din California. Perioada prohibiției a încetinit producția și dezvoltarea însă, între 1930-1960, industria de vin a luat amploare, plasând California în topul producătorilor de vinuri din lume. 

Obiceiul de consum al populației la acea perioadă era spre vinurile demi-dulci, cu denumiri copiate după zonele celebre din Europa: Chablis, Rhin, Burgundy – vinurile consumate neavând nimic în comun cu zonele respective. Robert Mondavi a fost cel care a promovat masiv vinurile de calitate pe ale căror etichete erau trecute soiurile, astfel Chardonnay sau Cabernet Sauvignon au început să devină la modă, iar plantațiile au crescut rapid. 

În zilele noastre principalele soiuri cultivate în zona Californiei sunt Chardonnay și Cabernet Sauvignon (ce reprezintă 20% din viile plantate), urmate de Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, Syrah, Pinot Gris și Sauvignon Blanc. Creșterea consumului și a interesului față de vinurile americane au făcut ca mulți dintre producătorii din zonă să exploreze și alte soiuri cum ar fi Petit Syrah-ul din Franța sau Barbera din Italia, ori Rhin Rieslingul nemțesc. 

Chardonnay-ul californian poate fi vinificat într-o multitudine de maniere în funcție de sub-regiunea în care este cultivat, de preț sau de abordarea vinificatorului. Însă vinurile cele mai cunoscute la nivel internațional sunt cele cu arome intense, îmbietoare, de caise, piersici și vanilie. Vinuri cu greutate și structură bine definite. Vinuri voluptoase care stau cel mai bine alături de preparate consistente. Producătorii din zonă obișnuiesc să țină Chardonnay-ul în butoaie noi de stejar american timp de câteva luni, de unde vinul își ia această amploare. 
În săptămâna 24-30 august am pregătit o selecție specială cu 3 vinuri făcute exclusiv din Chardonnay  pe care o găsiți aici: “Only Chardonnay”

Fiind unul dintre cei mai plantați struguri din regiune, Cabernet Sauvignon-ul poate fi vinificat de asemenea într-o multitudine de stiluri: de la vinuri roșii ușoare, de consumat rapid până la cele maturate în butoaie franțuzești timp îndelungat, pentru a obține cele mai prestigioase vinuri ale regiunii. În funcție de influențele climei sau ale stilului de vinificare, aceste vinuri vor fi diferite în esență, însă își vor păstra tipicitatea locală. Sunt definite de arome de fructe negre intense, de ierburi uscate și ardei roșu.
Cabernet Sauvignon-ul este unul dintre strugurii cei mai potriviți pentru California dând vinuri extraordinare, iar aici amintim de celebra degustare de la Paris din 1976 unde Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon 1973 a fost poziționat înaintea unor vinuri răsunătoare franțuzești. Pentru a susține cele povestite am ales 3 vinuri făcute exclusiv din Cabernet Sauvignon în pachetul“Only Cabernet”ce poate fi comandat aici

Judecat ca soi de struguri semnătură al Californiei, Zinfandel, este cel de-al patrulea cel mai plantat strugure în regiune. Soiul este intalnit  în doar două zone din lume – Puglia (unde este cunoscut sub numele de Primitivo) și California ce are suprafețe întinse cultivate cu vii foarte vechi, chiar cu mai mult de 100 de ani vechime. Strugurele este unul robust, iar vinurile obținute au ca trăsătură comună: forța. În general pentru vinurile premium se folosește maturarea în butoaie de stejar American.  Aromele intense și directe de vanilie ale butoaielor se potrivesc de minune cu cele de fructe roșii zemoase tipice Zinfandelului. Îndrăzneț și extrem de exuberant, Zinfandelul, te poate purta într-o odisee a gusturilor, de la note de zmeură sau afine la piper, cuișoare și lemn dulce. 
Imposibil să lipsească în această săptămână o selecție dedicată, găsiți aici cutia “Only Zinfandel” care celebrează forța și exuberanța vinurilor americane. 

MEET THE GRAPES

EN

Our two weeks trip through the American wineries will focus on California, as this encompasses 80% of total wine production and it’s undoubtedly the most important wine region in the United States. For a better understanding of the area we will start by telling you more about the main types of grapes that are cultivated there.

Although the art and craft of wine manufacturing and producing started when the Spanish missionaries colonised the Pacific coast, California became famous for its wine production only at the beginning of 1900’s, when the first Viticulture and Enology Research Centre was established at the University of California. The time span during Prohibition had a toll on the production and development, but then the wine industry developed amid 1930-1960 and placed California on top of the wine producers in the world. 

Back then people were interested in semi-sweet wine and they used naming conventions inspired by the most famous areas around Europe: Chablis, Rhine, Burgundy, although the wines were not connected in any way to the mentioned areas. Robert Mondavi was the one who massively promoted high quality wines and had the varieties named on their labels, thus Chardonnay or Cabernet Sauvignon started to become fashionable and grape cultivation grew rapidly. 

Nowadays, the main varieties cultivated around California are Chardonnay and Cabernet Sauvignon (which represent 20% of the cultivated grapes), followed by Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, Syrah, Pinot Gris and Sauvignon Blanc. 

The increase in consumption and interest in the American wines have made many of the producers in the area to explore other, more exotic varieties such as Petit Syrah from France, Barbara from Italy, or the German Rhine Riesling.

The Californian Chardonnay can be vinified in various ways depending on the sub-region where it is found, the price or the winemaker’s approach. But the wines best recognized internationally are the ones with intense, alluring flavours, such as apricots, peaches and vanilla, with a well-defined density and structure, voluptuous wines that are the perfect fit for a great meal. Local producers ferment or age the Chardonnay in new American oak barrels for months; that’s where the wine gets its magnitude from. The week of 24-30 August welcomes you with a special selection of three wines made exclusively from Californian Chardonnay. Find them here, in our Only Chardonnay box and enjoy these amazing wines.

Cabernet Sauvignon, one of the most cultivated varieties in the region can also be vinified in various ways: starting from light style used for every day consumption to matured ones aged for a long time in French barrels that are considered the most prestigious wines in the region. Depending on the climate influence or the winemaking style, these wines will be different in their essence while keeping the local Californian flavours. Cabs Sauv are defined by intense flavours and aromas of black fruits, dried herbs and capsicum or chilli peppers. Cabernet Sauvignon is one of the most suitable grape variety for California and it can produce outstanding wines. It’s worth mentioning the famous wine tasting in Paris, 1976, where Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon 1973 scored above some of the most famous French wines. 
To make a point for all the above we chose three wines made exclusively from Cabernet Sauvignon in our Only Cabernet selection that can be ordered here.

Often deemed as a signature variety of California, Zinfandel, is the 4th most planted variety in the region. The variety is grown in only two regions in the world: Puglia (also known as Primitivo) and California where it can be found considerable plantings of old-vine, sometimes older than 100 years. Zinfandel is a robust grape, with a common trait: power. Generally for premium wines American oak is used for maturation, the overt vanilla flavours pairing well with Zinfandel’s juicy fruit profile.
Bold and rambunctious, Zinfandel can take your palate on an odyssey of flavour,from raspberry to black pepper, cloves and liquorice. Impossible not to have this week a dedicated selection for the star Zinfandel, you can find here Only Zinfandel wine box, to celebrate the power and tumult of the American wines.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *